Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger: EÚ chce nadviazať s Afrikou novú úroveň partnerských vzťahov

Slovenský premiér Eduard Heger prichádza na stretnutie lídrov EÚ pred summitom Európska únia – Africká únia 17. februára 2022 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Cieľom je podľa neho zvyšovať bezpečnosť občanov afrických krajín a v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 im aj naďalej pomáhať pri dodávkach vakcín.

Brusel 17. februára (TASR) - Slovensko podporuje úsilie Európy nadviazať nové vzťahy s Afrikou na vyššej, partnerskej úrovni. Podľa informácii spravodajcu TASR to uviedol premiér SR Eduard Heger vo štvrtok popoludní na úvod dvojdňového summitu EÚ – Africká únia v Bruseli.

Podľa jeho slov je to dôležité vrcholové stretnutie, a to aj preto, že čokoľvek, čo sa udeje na africkom kontinente, má sekundárny na vplyv na Európu, najmä z hľadiska migrácie a bezpečnosti.

"Čiže tá najvyššia priorita je stabilizácia, bezpečnosť a rozvoj celého kontinentu. O tom budú diskusie, ako môže Európska únia a jej jednotlivé členské štáty pomôcť rozvíjať tento kontinent," vysvetlil premiér.

Cieľom je podľa neho zvyšovať bezpečnosť občanov afrických krajín a v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 im aj naďalej pomáhať pri dodávkach vakcín. Afrika má totiž zaočkovanosť populácie iba na úrovni sedem percent, čo je veľmi málo a tento kontinent sa tak stáva "podhubím" pre nové mutácie a varianty vírusu.



Heger pripomenul, že EÚ už poskytla Afrike veľké množstvo proticovidových vakcín a na summite chce potvrdiť pokračovanie týchto záväzkov, čo majú zaistiť aj bilaterálne rokovania európskych lídrov s ich africkými partnermi o darovaní a poskytovaní vakcín.

Predseda vlády SR zdôraznil význam ekonomickej spolupráce medzi EÚ a krajinami Africkej únie. Vidí tam príležitosť pre európske firmy presadiť sa, investovať a rozvíjať svoje aktivity, čo na druhej strane má zaistiť ekonomickú silu afrických krajín.

"Chceme, aby sa vzťah darca – príjemca zmenil na partnerstvo, aby sa africké krajiny rozvinuli do takej miery, že naozaj môžeme byť partnermi a pomáhať si navzájom," uviedol v závere rozhovoru.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po príchode na summit pripomenul, že EÚ je "najlepším priateľom" Afriky, čoho dôkazom je aj jej vysoký investičný potenciál na tomto kontinente. Podľa jeho slov je EÚ pre Afriku najväčším obchodným partnerom a zároveň aj najštedrejším humanitárnym darcom. "Je veľa vecí, ktoré môžeme spolu riešiť. Africké problémy sú aj naše problémy," povedal Borrell.

spravodajca TASR Jaromír Novak