Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Heger: Jadro a plyn budú zrejme prechodne udržateľným zdrojom energie

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Dano Veselský

Premiér je podľa vlastných slov v pravidelnom kontakte s lídrami EÚ27, pričom všetci majú rovnaký cieľ, ktorý ide v línii s Európskou zelenou dohodou.

Bratislava 5. júla (TASR) - Jadro a plyn budú zrejme prechodne udržateľným zdrojom energie, konštatuje premiér SR Eduard Heger (OĽANO) pred stredajším (6. 7.) hlasovaním Európskeho parlamentu (EP). Hlasovanie k danej téme označil za kľúčové pre národné záujmy Slovenska. Zdôrazňuje tiež zintenzívnenie zelenej transformácie. Predseda vlády to uvádza v stanovisku, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

"Chceme zostať na našej ceste k dekarbonizácii Slovenska, ale zároveň musíme zaistiť energetickú bezpečnosť pre našich občanov," konštatuje Heger.

Ubezpečuje, že naplnenie celoeurópskeho cieľa dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050 má jeho plnú podporu. Poukazuje na potrebu zintenzívnenia zelenej transformácie, a to s využitím všetkých možných riešení. Práve vojna na Ukrajine dodala podľa neho zeleným cieľom novú dimenziu. Hoci hrozba nedostatku plynu tlačí podľa premiéra niektoré členské štáty späť k uhliu, tento výkyv musí byť čo najkratší a nesmie spomaliť snahy o zelenú tranzíciu. "Slovensko má práve vďaka jadru príležitosť vyhnúť sa návratu k uhliu," podotýka Heger.

Premiér je podľa vlastných slov v pravidelnom kontakte s lídrami EÚ27, pričom všetci majú rovnaký cieľ, ktorý ide v línii s Európskou zelenou dohodou. Pripomína zároveň, že štartovacie pozície sú však rozdielne. Tieto rozdiely sa nemôžu podľa premiéra ignorovať, ak nechceme poškodiť slovenskú ekonomiku a vystaviť slovenských občanov energetickej chudobe.