Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger: Na pomoc s energetickou krízou vláda vyčlenila päť miliárd eur

Na archívnej snímke v popredí premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a v pozadí minister hospodárstva SR Karel Hirman. Foto: TASR - Martin Baumann

Použitie piatich miliárd eur sa bude podľa premiéra odvíjať od opatrení, ktoré chce spolu s ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom v najbližších týždňoch predstaviť.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Na zmiernenie vplyvu vysokých cien energií vláda vyčlenila spolu päť miliárd eur, z toho 1,5 miliardy v tomto a 3,5 miliardy v budúcom roku. Presnú schému pomoci pre firmy a organizácie vláda predstaví v horizonte niekoľkých týždňov, pre domácnosti pravdepodobne až v novembri. Počas stredajšieho rokovania tripartity o štátnom rozpočte to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Päť miliárd eur naša vláda vyčlenila na pomoc v zápase s energetickou krízou. To je päť percent hrubého domáceho produktu (HDP)," priblížil Heger. Ostatné štáty sa podľa neho hýbu pri takejto pomoci v rozmedzí dvoch až troch percent. "Nenecháme nikoho v štichu. Pre nás je najvyššia priorita to zvládnuť, zvládnuť to veľmi dobre a myslím si, že práve tá obálka päť miliárd je jasným dôkazom, že to tak aj myslíme," povedal Heger. Dodal, že podmienkou na doručenie pomoci je schválenie štátneho rozpočtu v Národnej rade (NR) SR.

Pripravovaný rozpočet je podľa premiéra výnimočný. "Je to rozpočet, ktorý je zostavovaný v energetickej kríze, ktorú sme tu nemali od druhej svetovej vojny a Slovensko nezažilo takúto situáciu, v akej sa nachádza," uviedol Heger. Predložený materiál nie je podľa premiéra štandardný rozpočet, v ktorom si koaličné politické strany presadia svoje priority.



Použitie piatich miliárd eur sa bude podľa premiéra odvíjať práve od opatrení, ktoré chce spolu s ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom v najbližších týždňoch predstaviť. V návrhu novely zákona o rozpočte na tento rok aj v predstavenom návrhu rozpočtu na rok 2023 sú zatiaľ tieto peniaze v kapitole Všeobecnej pokladničnej správy, čo kritizovali opozičné strany, vrátane SaS.