Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger na rokovaní s Bidenom zdôraznil spoluprácu SR s Ukrajinou

Slovenský premiér Eduard Heger, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Heger podľa tlačového odboru amerického prezidenta informoval o intenzívnej spolupráci Slovenska s Ukrajinou a zdôraznil, že naša krajina podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny.

Bratislava/Washington 10. decembra (TASR) - Premiér SR Eduard Heger vo štvrtok na rokovaní s americkým prezidentom Joeom Bidenom zdôraznil podporu územnej celistvosti a zvrchovanosti Ukrajiny zo strany Slovenska. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Biden vo štvrtok hovoril so zástupcami krajín tzv. Bukureštskej deviatky (B9) o svojom utorkovom rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Sme znepokojnení z ruskej vojenskej prítomnosti v blízkosti ukrajinských hraníc. Ide o vážnu hrozbu a my ju nemôžeme podceňovať," povedal počas diskusie Heger.

Slovenský premiér podľa tlačového odboru amerického prezidenta informoval o intenzívnej spolupráci Slovenska s Ukrajinou a zdôraznil, že naša krajina podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny.

"Odkaz zo zasadnutia Európskej rady v Bruseli, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň, musí byť rovnako tvrdý, ako sú Spojené štáty v bezprecedentných ekonomických či bezpečnostných sankciách, ktoré by nasledovali v prípade, ak by sa Rusko rozhodlo zaútočiť na Ukrajinu," uviedol Heger.

Slovenský premiér ocenil, že americký prezident o situácii nehovorí len s veľkými hráčmi, ale aj s krajinami na východnej hranici NATO, ktoré majú právom najväčšie obavy z aktuálnych bezpečnostných hrozieb.

Prezident USA svojich partnerov opakovane uistil o silnej podpore bezpečnosti a o tom, že všetky kroky, ktoré v tomto smere USA urobia, budú úzko konzultovať so všetkými spojencami, píše tlačový odbor.

"Bezpečnosť Európy je aj bezpečnosťou USA," vyhlásil Joe Biden.

Bukureštská deviatka (B9) sa skladá z Bulharska, Česka, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Toto zoskupenie sa po prvý raz stretlo na úrovni hláv štátov v Bukurešti v roku 2015, pripomína tlačový odbor Úrady vlády SR.