Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger po stretnutí s juhokórejským prezidentom: Čelíme rovnakým výzvam

Slovenský premiér Eduard Heger počas tlačovej konferencie na summite predsedov vlád Vyšehradskej skupiny (V4) a Južnej Kórey v Budapešti vo štvrtok 4. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Slovenský premiér pripomenul, že na Slovensku pôsobí viac než 100 juhokórejských spoločností.

Budapešť 4. novembra (TASR) - S Južnou Kóreou zdieľame spoločné hodnoty, ako sú demokracia, voľný trh a právny štát. Čelíme ale aj rovnakým výzvam, medzi ktorými je aj tzv. zelená transformácia. Povedal to vo štvrtok v Budapešti predseda vlády SR Eduard Heger po stretnutí predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) s prezidentom Kórejskej republiky Mun Če-inom.

Išlo už o druhú schôdzku predsedov vlád Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska s juhokórejským prezidentom.

Heger podčiarkol, že pre Slovensko je dôležitá výroba ocele, pričom Južná Kórea je šiestym najväčším výrobcom ocele na svete; aj kórejský pomer priemyslu k hrubému domácemu produktu je podobný ako na Slovensku (30 percent). Kóreu so SR podľa premiéra spája aj podobný národný energetický mix a postoj k atómovej energii.

Spoločnou výzvou je podľa jeho slov aj boj proti ochoreniu COVID-19. Pripomenul, že v začiatkoch pandémie Slovensko využilo kórejské testy a ochranné pomôcky proti šíreniu koronavírusu.

Slovenský premiér pripomenul, že na Slovensku pôsobí viac než 100 juhokórejských spoločností. Kórejská republika je piatym najväčším investorom v SR a vôbec najväčším investorom spomedzi ázijských štátov, pričom podobná situácia je aj v ostatných krajinách V4.

Premiéri Vyšehradskej skupiny (V4) sprava Mateusz Morawiecki (Poľsko), Eduard Heger (Slovensko), Viktor Orbán (Maďarsko), Andrej Babiš (Česká republika, vľavo) a juhokórejský prezident Mun Če-in (druhý zľava) stoja počas tlačovej konferencie na summite predsedov vlád Vyšehradskej skupiny (V4) a Južnej Kórey v Budapešti vo štvrtok 4. novembra 2021.
Foto: TASR/DUNA/MTI-Zoltán Fischer


Ako dodal, hlavnými oblasťami ďalšej možnej spolupráce sú elektromobilita, vodíková mobilita, robotizácia, výroba batérií a polovodičov.

"Budeme radi, keď aj na Slovensku budeme môcť privítať prvý elektromobil z kórejských automobiliek," podotkol Heger.

Veľkou výzvou budúcnosti, o ktorej rokovali účastníci budapeštianskej schôdzky, je tzv. uhlíková neutralita, na ktorú však bude podľa Hegera potrebné vynaložiť veľké finančné prostriedky. Lídri hovorili aj o vzájomnej spolupráci v oblasti výskumu a vývoja, ktorá podľa slovenského premiéra môže byť prínosom pre všetky zúčastnené krajiny.



Krajiny vyšehradského zoskupenia i Južnú Kóreu charakterizovala po studenej vojne rýchla demokratizácia a ekonomický rozvoj, povedal Mun Če-in. Podčiarkol, že pre Kórejskú republiku sú krajiny V4 dôležitými obchodnými partnermi a významnými investičnými cieľmi.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zdôraznil, že v uplynulých piatich rokoch vzájomná výmena tovaru medzi krajinami V4 a Kórejkou republikou vzrástla o 40 percent, pričom zaznamenala rast aj vo vlaňajšom "čiernom roku" svetovej ekonomiky. Podľa jeho slov premiéri vyšehradského zoskupenia požiadali juhokórejského prezidenta, aby jeho krajina pozorne sledovala ich najväčší hospodársky projekt - vybudovanie 800 kilometrov dlhej vysokorýchlostnej železničnej trate spájajúcej krajiny V4. "Dúfam, že táto investícia vzbudí pozornosť kórejského priemyslu," dodal Orbán.

Podľa českého premiéra Andreja Babiša sa krajiny V4 usilujú o to, aby vzrástla konkurencieschopnosť Európy a aby sa posilnila jej úloha vo svetovej ekonomike, v čom je významným prvkom aj budovanie vzťahov s Južnou Kóreou. Predseda vlády Poľska Mateusz Morawiecki vzdvihol význam spolupráce zoskupenia V4 so Soulom najmä v oblasti inovatívnych technológií.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)