Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Heger na summite EÚ – Afrika rokoval s partnermi z Rwandy a Ghany

Slovenský premiér Eduard Heger odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na druhý a záverečný deň summitu štátov EÚ – Africká únia v Bruseli v piatok 18. februára 2022. Foto: TASR/AP

Hovorili o jadrovej energetike, lebo Rwanda má záujem rozvíjať tento sektor a Slovensko má s jadrovou energetikou bohaté skúsenosti

Brusel 18. februára (TASR) - Slovensko vníma summit EÚ – Africká únia hlavne ako platformu pre vzájomný dialóg, v ktorom sa obe strany môžu dohodnúť, ako si navzájom pomôcť. V piatok, druhý deň európsko-afrického summitu, to uviedol premiér SR Eduard Heger, ktorý mal pred stretnutím s novinármi bilaterálne rokovanie s prezidentom Rwandy a pred sebou stretnutie s prezidentom Ghany. Z Bruselu informuje spravodajca TASR.

"Summit vnímam najmä ako príležitosť pre diskusie o tom, ako si vzájomne pomôcť a rozvinúť spoluprácu v konkrétnych oblastiach. Chceme, aby africké krajiny boli našimi partnermi, aby to nebolo o vzťahu darcovia – prijímatelia. Ak im vieme pomôcť rozvinúť výrobu na vlastnom kontinente, tak je to určite prospešné a nemali by sme sa tomu brániť," uviedol slovenský premiér a spresnil, že ide napríklad aj o výrobu vlastných vakcín v Afrike.



Prvé piatkové stretnutie mal Heger s rwandským prezidentom Paulom Kagamem, s ktorým prebral tri hlavné témy. Hovorili o jadrovej energetike, lebo Rwanda má záujem rozvíjať tento sektor a Slovensko má s jadrovou energetikou bohaté skúsenosti. Prebrali aj dôležitosť zastúpenia žien v politike, kde Heger ocenil, že v rwandskom parlamente je 62 percent žien a vo vláde majú ženy 52-percentné zastúpenie. Premiér rovnako ocenil vyššiu mieru zaočkovanosti proti COVID-19 v tejto krajine a jej zámer rozvíjať vlastný program na výrobu vakcín.

"Hovorili sme tiež o projekte hodnota za peniaze. Prezident Rwandy sa vyjadril, že akékoľvek investície, ktoré prichádzajú, či už z Európy alebo iných vyspelých krajín, treba merať ich výsledkami a vyhodnocovať, či sa investované peniaze približujú svojmu cieľu, alebo ho míňajú. To je niečo, čo sa snažíme uplatňovať aj my v našej domácej politike," vysvetlil Heger.
Slovenský premiér Eduard Heger prichádza na druhý a záverečný deň summitu štátov EÚ – Africká únia v Bruseli v piatok 18. februára 2022.
Foto: TASR/AP

Premiér spresnil, že s Kagamem hovorili aj o možných investičných príležitostiach Slovenska vo Rwande a o možnosti oficiálnej návštevy tejto krajiny.

Na druhom bilaterálnom stretnutí v piatok predpoludní ho očakával prezident Ghany Nana Akufo-Addo. Heger upozornil, že Ghana má nízku mieru zaočkovanosti, a preto chce Slovensko poskytnúť tejto krajine proticovidové vakcíny. V druhej rovine má SR záujem podporovať snahy, ktoré Ghana vyvíja na posilnenie bezpečnosti vo svojom širšom regióne.

spravodajca TASR Jaromír Novak