Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Heger: Neschválenie zákona o konkurze je veľký problém

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Heger už podľa vlastných slov komunikoval s ministrom spravodlivosti Viliamom Karasom, aby našiel riešenie aj vzhľadom na parlamentné lehoty.

Bratislava 16. marca (TASR) - Je veľký problém, že poslanci Národnej rady (NR) SR neposunuli do druhého čítania novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Skonštatoval to dočasne poverený premiér Eduard Heger s tým, že zmeny sú naviazané na plán obnovy. Vyzval preto poslancov, aby k takýmto zákonom pristupovali zodpovedne, keďže sú na ne naviazané veľké finančné prostriedky.

"Je to veľký problém v tomto momente. Prvý míľnik je do konca tohto roka, ďalší je do konca budúceho roka," skonštatoval v súvislosti s plánom obnovy. Odmietnutie novely označil za prekvapenie. Zákon bol podľa neho dobre napísaný.

Heger už podľa vlastných slov komunikoval s ministrom spravodlivosti Viliamom Karasom, aby našiel riešenie aj vzhľadom na parlamentné lehoty. Podľa rokovacieho poriadku je totiž možné až o pol roka opätovne predložiť rovnaký návrh po tom, ako bol odmietnutý.

Dočasne poverený premiér však podotkol, že aj na prípadnú nápravu treba mať podporu poslancov. Upozornil, že je dôležité, aby zákony viazané na plán obnovy prešli do druhého čítania vzhľadom na lehoty. Deklaroval, že tam je priestor na rokovania o jednotlivých pripomienkach.

Novela rátala s tým, že insolvenčné procesy v konkurznom konaní by viedol jeden špecializovaný portál. Výsledkom malo byť zníženie administratívnych bariér v podnikaní na Slovensku.

Hegera sklamalo aj neschválenie reformy krajinného plánovania. Zásadne je tak podľa neho ohrozená tretia žiadosť o platbu v sume 815 miliónov. "Ak sa reforma neschváli do konca roka, tak o tieto financie prídeme definitívne," upozornil v stanovisku.

Nový zákon o krajinnom plánovaní poslanci Národnej rady SR vo štvrtok neposunuli do druhého čítania. Zámerom návrhu bolo zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny. Pomôcť mal pripravovať Slovensko na negatívny dosah klimatickej zmeny. Krajinný plán mal byť podkladom pre územné plány miest a obcí.