Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

VIDEO: Ministri z odchádzajúcej vlády reagujú na novú vládu odborníkov

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Dočasne poverený premiér Eduard Heger oceňuje, že prezidentka Zuzana Čaputová vybrala do vlády odborníkov ľudí, ktorí môžu podľa neho priniesť pokračovanie toho dobrého, čo robila jeho vláda.

Bratislava 12. mája (TASR) - Prezidentka v piatok zverejnila zoznam členov vlády odborníkov. Premiérom sa stane doterajší viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Heger ocenil, že vo vláde budú ľudia,ktorí môžu pokračovať v reformách



Dočasne poverený premiér Eduard Heger oceňuje, že prezidentka Zuzana Čaputová vybrala do vlády odborníkov ľudí, ktorí môžu podľa neho priniesť pokračovanie toho dobrého, čo robila jeho vláda. "Ide hlavne o pokračovanie v reformách z plánu obnovy a pomoc v čase inflácie a energetickej krízy," uviedol v stanovisku strany Demokrati, ktorej je lídrom.

Heger tiež avizuje, že návrhy a kroky novej vlády bude analyzovať. "Podrobne si preštudujeme ich programové vyhlásenie a na základe toho budeme konštruktívne pripomienkovať," skonštatoval. "Nebudem im, ako ostatní politici, hádzať od prvého dňa polená pod nohy, len preto, že vymenili našu vládu. Pre Slovensko je dôležité, aby sa im darilo," doplnil odchádzajúci premiér.

Po piatkovom rokovaní kabinetu Heger ocenil výsledky svojej vlády, ktorú nazval najreformnejšou za posledných 17 rokov. Zdôraznil kroky v oblasti spravodlivosti, zdravotníctva či školstva i intervencie v ekonomike smerujúce k znižovaniu nezamestnanosti, rovnako pomoc ľuďom a podnikateľskej sfére v energetickej kríze. "Ochránili sme ľudí pred cunami, ktoré sa na nás valilo," vyhlásil.



Priznal, že sú veci, ktoré sa nepodarili, a tie, ktoré ostali otvorené. "Prajem si, aby si nový kabinet pokračoval v implementácii reforiem a plnení plánu obnovy," uviedol Heger, ktorý naďalej verí, že z prostriedkov plánu obnovy sa podarí realizovať aj projekt nemocnice Rázsochy.

Káčer: Požiadal som o zbavenie poverenia, aby prezidentka menovala úradnícku vládu



Končiaci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer priznal, že svojou žiadosťou o odobratie poverenia chcel urýchliť proces vymenovania vlády odborníkov. Povedal to pred piatkovým rokovaním odchádzajúceho dočasne povereného kabinetu Eduarda Hegera.

"Ústavnoprávne som presvedčený, že vláda, ktorej bola vyslovená nedôvera, má fungovať len minimálne nutný čas," vyhlásil. Takmer ročný mandát pre vládu, ktorej bola vyslovená nedôvera, považuje za neštandardné. "Keby bolo na mne, tak by som už v januári vymenoval úradnícku vládu a dokonca by som bol za zmenu ústavy, aby parlament, ktorý vysloví nedôveru vláde a do 90 dní nie je schopný vysloviť dôveru inej, bol rozpustený," uviedol Káčer.

Upozornil, že dočasne poverená vláda sa stala terčom hnevu plynúceho z parlamentného chaosu a kauza ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana bola pre neho poslednou kvapkou. "Definitívne som sa rozhodol po príhovore premiéra," uviedol na margo udalostí z predchádzajúceho týždňa.

Svojho nástupcu Miroslava Wlachovského hodnotiť nechce. "Jednak je to nekorektné, jednak je to môj blízky priateľ, takže by som mohol byť považovaný za zaujatého," vysvetlil. Očakáva kontinuitu v doterajšej zahraničnej politike Slovenska. O kandidatúre na prezidenta nerozmýšľa. V nasledujúcom období sa chystá byť "muž v domácnosti".



V nedeľu 7. mája požiadal dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger prezidentku SR Zuzana Čaputovú o zbavenie poverenia. Rozhodol sa tak po tom, ako ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan i Rastislav Káčer a prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

M. Krajniak: Moja nástupkyňa je dlhodobo známa odborníčka na sociálne veci



Soňa Gaborčáková bude viesť po Milanovi Krajniakovi Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Je dlhodobo známa odborníčka na sociálnu pomoc, povedal v piatok po rokovaní vlády Krajniak.

"Myslím si, že prezidentka uprednostnila to, že Gaborčáková bola dlhodobo v kontakte s ľuďmi z prezidentskej kancelárie, pretože spolu konzultovali všetky opatrenia v sociálnej oblasti za posledné tri roky. Myslím si, že prezidentka sa rozhodla spolupracovať s tým, koho pozná," uviedol Krajniak.