Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Heger ohlásil novú stranu Demokrati, bude jej lídrom

Na snímke uprostred dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie s partnermi k predstaveniu novej politickej strany Demokrati 7. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Strana chce ponúknuť umiernenú stredovú politiku založenú na konkrétnych výsledkoch, nie ponuke tzv. vzdušných zámkov.

Bratislava 7. marca (TASR) - Nový projekt dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera sa bude volať Demokrati. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii. Heger bude jeho lídrom. Strana má byť založená na slušnosti, odbornosti i konštruktívnom dialógu a pokračovaní reforiem. Projekt má byť založený na spájaní stredopravých politických strán. Stranu ohlásil spolu s poslancom Miroslavom Kollárom i dočasne poverenými ministrami Jánom Budajom, Jaroslavom Naďom, Rastislavom Káčerom či Karlom Hirmanom.

Strana chce ponúknuť umiernenú stredovú politiku založenú na konkrétnych výsledkoch, nie ponuke tzv. vzdušných zámkov. "Ponúkame garanciu ochrany ľudských práv a rešpekt voči slobode jednotlivca. Ponúkame odbornosť a odmietame populizmus," povedal Heger. Demokrati rokujú s ďalšími politickými silami. Heger pozval odborníkov aj osobnosti verejného života, aby sa k nim pridali. Odmietol spoluprácu so Smerom-SD, Hlasom-SD, ĽSNS, Republikou aj SNS. Heger aj dočasne poverení ministri budú pokračovať vo svojich funkciách.

Súčasťou Demokratov sa stáva mimoparlamentná strana Spolu. Jej doterajší líder Miroslav Kollár sa stal podpredsedom Demokratov. Ďalšími podpredsedami budú Naď, Andrea Letanovská a spoluzakladateľka viacerých občianskych iniciatív Andrea Cocherová. V predsedníctve budú podľa Kollára aj Hirman, Káčer, poslanec Kristián Čekovský, Peter Markovič a niekdajšie tváre Spolu Pavel Nechala a europoslanec Vladimír Bilčík.

Ďalšími tvárami strany sú primátor Prešova a predseda mimoparlamentnej strany Šanca František Oľha, primátorka Prievidze Katarína Macháčková, štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík či štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Program strany bude postavený na piatich pilieroch, ktoré spočívajú v zdravotníctve a zelených témach, ďalej vo vzdelaní, vede a kultúre, tiež v téme bezpečného Slovenska, ako aj v silných regiónoch a spolupráci s občianskou spoločnosťou. Posledným pilierom bude starostlivosť o najzraniteľnejších.

Heger komunikoval s predsedami koaličných strán o tom, že by on aj dočasne poverení ministri ostali na svojich stoličkách do volieb. Zároveň povedal, že dočasne poverená vláda má podporu a zákony v parlamente by mali prechádzať.

Na snímke v popredí predseda strany SPOLU - občianska demokracia Miroslav Kollár počas tlačovej konferencie s partnermi k predstaveniu novej politickej strany Demokrati 7. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Heger odmietol predvolebné spájanie Demokratov s OĽANO. Strana rokuje naďalej aj s mimoparlamentnými subjektami KDH, Alianciou či ODS, ako aj so šéfkou Za ľudí Veronikou Remišovou. Kollár neodpovedal na otázku, či si vie predstaviť spoluprácu s Remišovou, ktorú dlhodobo kritizuje. Spolupráca s inými stranami bude podľa Hegera závisieť od toho, do akej miery sa budú stotožňovať s ich víziou. Vedia si predstaviť dať miesto na kandidátke aj tým, ktorí nie sú súčasťou Demokratov.

Volebnú kampaň budú financovať z peňazí, ktoré má strana Spolu z volebného výsledku z roku 2020. Zriadiť majú aj transparentný účet. Vítajú finančné príspevky transparentným spôsobom, ale musia to byť podľa Hegera "čisté zdroje".

Strana Demokrati vznikla premenovaním Modrej koalície na utorkovom mimoriadnom sneme. Zároveň si na ňom delegáti zvolili nové vedenie vrátane Hegera ako predsedu namiesto Kollára. Modrá koalícia vznikla len nedávno premenovaním mimoparlamentnej strany Spolu po tom, ako sa dohodla na spolupráci s expremiérom Mikulášom Dzurindom. S Kollárom sa nezhodli pri organizácii zlučovacieho snemu. Modrí okolo Dzurindu preto začínajú so zberom podpisov na vznik vlastnej strany.