Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger počká vo veci odškodňovania obetí nútenej sterilizácie na návrhy

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) prichádza na 21. schôdzu vlády SR 7. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva uviedla, že slovenská vláda musí vytvoriť mechanizmus na zabezpečenie rýchleho a účinného prístupu k odškodneniu obetí nútenej sterilizácie žien.

Bratislava 19. júla (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) počká vo veci odškodňovania obetí nútenej sterilizácie na návrhy ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) a ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). TASR to potvrdila hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v liste adresovanom Hegerovi a Kolíkovej uviedla, že slovenská vláda musí vytvoriť mechanizmus na zabezpečenie rýchleho a účinného prístupu k odškodneniu obetí nútenej sterilizácie žien. Žiada vládu, aby takýto mechanizmus vytvorila.

"Premiér Eduard Heger počká v tejto súvislosti na návrh ministra práce Milana Krajniaka a ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Po spoločných rokovaniach vydajú stanovisko," spresnila hovorkyňa.

Šéfka rezortu spravodlivosti Kolíková uviedla, že v súčasnosti zvažujú možnosti nápravy v spolupráci s príslušnými ministerstvami, najmä s ministerstvom zdravotníctva a ministerstvom financií a s podporou predsedu vlády. Ďalej spresnila, že SR preskúma žiadosti spojené s vynútenou sterilizáciou, ku ktorým došlo do roku 2004.


Mijatovičová pripomenula, že problematika sterilizácií, ktoré boli vynútené, vykonané pod nátlakom alebo nepodliehali úplnému a informovanému súhlasu obetí týchto praktík, je v súčasnosti dobre zdokumentovaná, a to tak z hľadiska postupov v období komunizmu, v Československu, ako aj v 90. rokoch a po roku 2000 v Slovenskej republike. Tieto praktiky odsúdil aj Európsky súd pre ľudské práva.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)