Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Heger: So Scholzom sa poznáme, ale názory na energetiku máme rôzne

Premiér SR Eduard Heger prichádza na summit EÚ a krajín Východného partnerstva v Bruseli 16. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Premiér spresnil, že pre SR je dôležitá uvedená taxonómia, alebo druhý delegovaný akt, ktorý by mala Európska komisia vydať na budúci týždeň 22. decembra.

Brusel 15. decembra (TASR) - Nový nemecký kancelár Olaf Scholz sa v stredu zúčastnil na svojom prvom summite EÚ. Ako však pre TASR uviedol slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO), pre Scholza bruselské kuloáre nie sú novinkou a obaja sa poznajú ešte z obdobia, keď sa tam stretávali ako ministri financií.

Obaja sa už ako šéfovia vlád stretli v Bruseli v rámci summitu EÚ s lídrami krajín Východného partnerstva (Arménska, Azerbajdžanu, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny).

"Dobre sa poznáme už nejaký ten čas, spolu sme boli napríklad pri tvorbe plánu obnovy a odolnosti," pripomenul Heger.

Dodal, že na stredajšom summite sedel vedľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a prerokoval s ním jeho raňajšie stretnutie so Scholzom a s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rámci takzvaného Normandského formátu, ku ktorému patrí ešte aj Rusko. Heger spresnil, že trojica lídrov chystá stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom z dôvodu súčasného napätia na východných hraniciach Ukrajiny, kde Rusko opäť sústredilo veľký počet vojakov a vojenskej techniky.

"Na toto som sa pýtal aj Olafa Scholza. Je ťažké niečo predvídať, ale zhodli sme sa v diskusii za okrúhlym stolom, že je potrebné investovať veľa úsilia do dialógu a do deeskalácie napätia. Som rád, že to aj lídri krajín Východného partnerstva vidia rovnako ako my,"
odkázal Heger na stanovisko lídrov 27-člennej Únie. "Všetci chceme, aby v tomto regióne bola stabilita a dobré vzťahy," dodal.
Na snímke zľava nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský počas stretnuta v rámci samitu EÚ a krajín Východného partnerstva v Bruseli 15. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

V oblasti energetiky Nemecko má iný názor ako Slovensko na taxonómiu, čiže na možnosť ponechať jadrovú energetiku pri prechode na uhlíkovú neutralitu. Na otázku, či dobré vzťahy so Scholzom pomôžu Slovensku pri bruselských rokovaniach v oblasti energetiky, Heger uviedol, že Scholz dobre pozná "naše postoje".

"Rešpektujeme ich koalíciu a nastavenie, ale práve v tomto prostredí, medzi lídrami EÚ, si môžeme otvorene hovoriť svoje názory, bez toho aby sa niekto cítil dotknutý," upozornil premiér. Spresnil, že pre SR je dôležitá uvedená taxonómia, alebo druhý delegovaný akt, ktorý by mala Európska komisia vydať na budúci týždeň 22. decembra. Aj preto štvrtkový summit EÚ sa tejto téme nebude prioritne venovať.

Heger spresnil, že vo vyhlásení exekutívy EÚ by malo byť jadro uznané za udržateľnú formu energie. "To je úplne kľúčové pre Slovensko a aj pre ďalšie krajiny. V tomto sme práve s Francúzmi takými lídrami tejto témy," uviedol Heger v závere rozhovoru.

spravodajca TASR Jaromír Novak