Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Heger privítal prepustenie bývalého bieloruského veľvyslanca Ľaščeňu

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger. Foto: TASR - Martin Baumann

Z postu veľvyslanca na Slovensku rezignoval 18. augusta 2020. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko ho z postu oficiálne odvolal 24. augusta 2020

Bratislava/Minsk 23. augusta (TASR) – Slovenský premiér Eduard Heger v pondelok privítal prepustenie bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Ihara Ľaščeňu z väzby.

„Rád počujem, že bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Ihara Ľaščeňu prepustili z väzenia... Všetci politickí väzni musia byť oslobodení. Stojíme za slobodou prejavu, ktorá nesmie byť spochybňovaná," uviedol Heger v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Ruský portál Gazeta.ru informoval, že Ľaščeňova dcéra v piatok na Twitteri oznámila, že jej otec sa nachádza doma a cíti sa dobre.

„Všetkým vám ďakuje za podporu," napísala Ľaščeňová odkaz svojho otca adresovaný jeho stúpencom.

Ľaščeňu zadržali 12. augusta spolu s ďalšími zástupcami bieloruskej opozičnej platformy Zhromaždenie (Schod) po tom, ako tamojšie úrady vykonali domové prehliadky u viac ako 30 delegátov platformy. Prehľadali vtedy aj Ľaščeňov byt.

Bývalý bieloruský veľvyslanec na Slovensku Ihar Ľaščeňa (po rusky: Igor Leščeňa) vyjadril vlani v auguste ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s účastníkmi protestov, ktoré sa v Bielorusku konali po prezidentských voľbách.

Z postu veľvyslanca na Slovensku rezignoval 18. augusta 2020. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko ho z postu oficiálne odvolal 24. augusta 2020.