Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Heger rokuje o scenároch po páde vlády, dohodu má predstaviť v januári

Na archívnej snímke Eduard Heger. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Úradnícku vládu bez opory v parlamente nepodporuje vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Kritizuje aj možnosť predčasných volieb.

Bratislava 4. januára (TASR) - Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) rokuje s partnermi o vývoji situácie po páde vlády aj v týchto dňoch. Komentovať vývoj rokovaní nebude a predstaví až finálnu dohodu. Pre TASR to uviedla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková. Dohodu chce predstaviť v priebehu januára.

Heger avizoval januárové rokovania o novej väčšine 76 poslancov. Ešte pred Vianocami hovoril, že sa plánuje v januári stretávať s politikmi z demokratického spektra, no nie s lídrami Smeru-SD a Hlasu-SD ani s extrémistami.

Predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár vtedy povedal, že trvá na predčasných voľbách, premiérovi však nebude kaziť rokovania o novej väčšine. Koalícia má podľa neho do konca januára pripraviť zmenu ústavného zákona a priviesť Slovensko k predčasným voľbám. Dodal, že ak k tomu nedôjde, prezidentka vymenuje úradnícku vládu.

Úradnícku vládu bez opory v parlamente nepodporuje vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Kritizuje aj možnosť predčasných volieb. Tie podľa nej vždy priniesli Slovensku katastrofálny výsledok.

V súvislosti s otázkou spájania demokratických síl sa podľa Janíkovej vyjadril Heger jasne. "Spolupracovať chce so všetkými demokratmi, ktorí prechovávajú spoločné hodnoty ľudskej dôstojnosti, slobody a demokracie, rešpektu, spravodlivosti a mieru. Za takéhoto politika považuje aj Mikuláša Dzurindu," priblížila.