Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger sa stretol s holandským kráľovským párom

Na snímke zľava holandská kráľovná Maxima, kráľ Viliam-Alexander a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas stretnutia na Úrade vlády SR 8. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Témou spoločného obeda bola aj aktuálna situácia na Ukrajine.

Bratislava 8. marca (TASR) - Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa v stredu stretol na Úrade vlády (ÚV) SR v Bratislave s holandským kráľom Viliamom-Alexandrom a kráľovnou Maximou pri príležitosti ich návštevy Slovenska. Počas slávnostného obeda Heger vyzdvihol prehlbujúce sa vzájomné vzťahy medzi obomi krajinami.

Holandsko je považované za krajinu, v ktorej sa dbá na uplatňovanie zásad právneho štátu. K princípu tzv. rule of law sa hlási aj Slovenská republika. "Snahu o očistu právneho štátu nám skomplikovala pandémia aj ruský útok na Ukrajinu. Aj tieto udalosti významne prispeli k šíreniu dezinformácií, ktorých úlohou bolo podkopať právny štát a vyvolať nedôveru voči štátnym inštitúciám. Dôsledkom toho je silná polarizácia spoločnosti. O to viac ale chceme v očiste našej spoločnosti pokračovať a chceme robiť také kroky, ktoré obnovia dôveru občanov v štát a jeho predstaviteľov," vyhlásil v stanovisku Heger.

Vzhľadom na spoločnú skúsenosť s vraždou investigatívneho novinára sa podľa ÚV Slovensko a Holandsko angažujú v lepšej ochrane novinárov. "Slobodné médiá sú jedným z pilierov demokracie a úlohou štátu, ktorý si ctí demokratické zásady, je zabezpečiť médiám vhodné podmienky pre výkon novinárskej práce," povedal Heger.

Dočasne poverený premiér tiež skonštatoval, že pevné ukotvenie Slovenska v rámci euroatlantických štruktúr aj po blížiacich sa voľbách je pre ďalší rozvoj demokracie nevyhnutné. "Naša krajina v uplynulých rokoch postupne prestala dobiehať životnú úroveň krajín Európskej únie. Aby sme tento stav zmenili, potrebujeme reformy, ktoré sme už naštartovali prostredníctvom plánu obnovy, ale aj partnerov ako Holandsko, aby sme mohli rozvíjať spoluprácu pri podpore výskumu a inovácií," vyhlásil.

Témou spoločného obeda bola aj aktuálna situácia na Ukrajine. "Ukrajina chce spravodlivý mier a bez konzistentnej vojenskej pomoci sa k nemu nikdy nedopracujeme. A keďže s Ukrajinou nás spája spoločná hranica, veľmi dobre si uvedomujeme, že mať stabilného a demokratického suseda je pre bezpečnosť našej krajiny kľúčové," uzavrel dočasne poverený premiér.