Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Heger sa stretol s novým americkým veľvyslancom na Slovensku G. Ranom

Na snímke vľavo nový veľvyslanec USA Gautam A. Rana a vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas odovzdania poverovacích listín prezidentke SR na nástupnej audiencii veľvyslanca 28. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hovorili spolu o aktuálnej energetickej kríze, pričom predseda vlády objasnil novému veľvyslancovi situáciu v krajine.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) a nový veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Gautam Rana sa zhodli, že vzťahy medzi našimi krajinami sú bezproblémové. Urobili tak v rámci utorkového stretnutia na Úrade vlády (ÚV) SR. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor úradu.

Hovorili spolu o aktuálnej energetickej kríze, pričom predseda vlády objasnil novému veľvyslancovi situáciu v krajine. "Slovensko je zodpovedný spojenec a partner v NATO a EÚ, ale pri riešení energetickej krízy potrebujeme podporu nielen z Bruselu, ale aj z Washingtonu," povedal Heger.

Ďalšou témou bola aktuálna situácia na Ukrajine, a tiež zintenzívnenie vzťahov medzi Slovenskom a USA po ruskej agresii. "Financie vo výške 206 miliónov eur, ktoré SR dostane v rámci vojenskej pomoci od USA, ukazujú, že sme zodpovedným spojencom v transatlantickom priestore. Tieto peniaze budú využité na modernizáciu ozbrojených síl, antidronovú ochranu, ale aj na boj proti hybridným hrozbám," povedal Heger.

S americkým veľvyslancom diskutovali aj o posilnení bilaterálnych obchodných vzťahov či vzájomných investícií. Obaja sa zhodli, že vzťahy medzi krajinami sú bezproblémové.

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Gautam Rana je kariérny diplomat, v zahraničnej službe pôsobí od roku 2002.