Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Heger sa stretol so Zelenským, hovorili o pšenici i obnove Ukrajiny

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vítajú v Kyjeve v piatok 31. marca 2023. Foto: TASR - Úrad vlády SR

Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc Ukrajine, pričom si podľa vlastných slov uvedomuje, že to pre slovenskú vládu nie je jednoduché.

Kyjev 31. marca (TASR) - Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger sa v piatok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili o vývoze ukrajinskej pšenice aj o možnej účasti slovenských firiem na obnove Ukrajiny. Z Kyjeva informuje osobitný spravodajca TASR.

Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc Ukrajine, pričom si podľa vlastných slov uvedomuje, že to pre slovenskú vládu nie je jednoduché.

Heger otvoril tému vývozu pšenice z Ukrajiny s tým, že treba nájsť spoločné riešenie, ako ju dostať do Afriky, a nie aby končila na európskom trhu a diskriminovala miestnych farmárov. Ukrajinský prezident na to reagoval, že sa bude rozprávať s obchodníkmi, aby nezneužívali situáciu.

Zelenskyj zároveň požiadal Slovensko o pomoc pri obnove niektorého zo zničených miest na Ukrajine. Mohlo by ísť o obnovu škôl či nemocníc. V tejto súvislosti uviedol, že Ukrajina privíta angažovanie sa slovenských firiem.

Témou rozhovoru boli aj dezinformácie a pôsobenie propagandy Ruska na Slovensku.

Zelenskyj: Po Buči sa svet zmenil, otvorili sa mu oči


Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj počas pietnej ceremónie v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti v piatok 31. marca 2023. Na spomienkovom podujatí sa zúčastnil aj dočasne poverený premiér SR Eduard Heger, predseda chorvátskej vlády Andrej Plenkovič, šéf slovinského kabinetu Robert Golob a moldavská prezidentka Maia Sanduová.
Foto: TASR - Jakub Kotian


O meste Buča v Kyjevskej oblasti pred rokom svet nevedel, avšak od masakry civilistov vlani na jar už naň nikto nikdy nezabudne. Na pietnej ceremónii v Buči to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na spomienkovom podujatí sa zúčastnil aj dočasne poverený premiér SR Eduard Heger, predseda chorvátskej vlády Andrej Plenkovič, šéf slovinského kabinetu Robert Golob a moldavská prezidentka Maia Sanduová. Z Buče informuje osobitný spravodajca TASR.

"Po Buči sa svet zmenil, svetu sa otvorili oči," vyhlásil Zelenskyj. Vo svojom príhovore ďalej zdôraznil, že ruské vojská na Ukrajine už viac než rok "ničia, zabíjajú a šliapu po ľudskej dôstojnosti".

Poďakoval sa lídrom prítomných krajín za podporu Ukrajiny od začiatku ruskej invázie 24. februára minulého roka.

Podľa Zelenského na Ukrajine pokračuje bitka o ochranu života a dôstojnosti. Ľudskosť v tejto vojne zvíťazí, avšak ľudstvo si musí uvedomiť, že Ukrajina kladie životy na obranu celého sveta, dodal Zelenskyj.

Ukrajinské úrady oficiálne stanovili počet obetí v častiach Kyjevskej oblasti oslobodených od ruských síl na 1137, pričom len v Buči bolo podľa ich zistení zabitých 461 civilistov.

Dôkazy o zločinoch v Buči i na iných miestach, kde sa podľa ukrajinských predstaviteľov ruskí vojaci dopustili vojnových zločinov na civilistoch, zhromažďujú medzinárodní vyšetrovatelia.

Heger: Hrôzy z ukrajinskej Buče nesmú ostať nepotrestané


Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas pietnej ceremónie v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti v piatok 31. marca 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Ruská armáda sa pred rokom v meste Buča pri Kyjeve dopustila hrôz, ktoré nesmú ostať nepotrestané. Vyhlásil to dočasne poverený premiér SR Eduard Heger v príhovore na pietnom podujatí pri príležitosti prvého výročia udalostí v Buči, kde vlani na prelome marca a apríla po stiahnutí sa ruských vojsk našli stovky zabitých civilistov.

Heger pripomenul, že Buču navštívil už vlani spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. "Nikdy nezabudneme na cenu, ktorú Ukrajinci zaplatili," vyhlásil Heger.

Ocenil Zelenského, ukrajinskú vládu i bežných Ukrajincov za to, že sa statočne postavili ruskej vojenskej agresii. Podľa neho na Ukrajine ide o boj za hodnoty, slobodu, ľudské práva a demokraciu.

"Slobodu nesmieme nikdy brať ako samozrejmosť," upozornil Heger, podľa ktorého si Ukrajina zaslúži byť demokratická a slobodná, k čomu potrebuje podporu svojich spojencov. Zároveň je presvedčený, že Ukrajina sa má stať súčasťou Európskej únie. "Ukrajina patrí do Európy," zdôraznil.

Svoj príhovor v angličtine zakončil Heger pozdravom v ukrajinčine: "Sláva Ukrajine!"




(osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec)