Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Heger: Sankcie EÚ voči Rusku fungujú, komunikácia vo V4 zamrzla

Zľava dánska premiérka Mette Frederiksenová, slovenský premiér Eduard Heger, holandský premiér Mark Rutte, rumunský prezident Klaus Werner Ioannis a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa rozprávajú na rokovaní za okrúhlym stolom počas summitu EÚ v Bruseli 20. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Heger zdôraznil, že zavedené sankcie voči Rusku nie sú zbytočné, ako tvrdia lídri niektorých členských krajín eurobloku, práve naopak.

Brusel 20. októbra (TASR) - Nové sankcie voči Rusku nie sú témou prebiehajúceho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, ale o ich účinnosti netreba pochybovať, povedal vo štvrtok premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Priznal aj to, že komunikácia v rámci Vyšehradskej štvorky (V4) stagnuje, informuje z Bruselu spravodajca TASR.

Heger zdôraznil, že zavedené sankcie voči Rusku nie sú zbytočné, ako tvrdia lídri niektorých členských krajín eurobloku, práve naopak.

"Vidíme, že sankcie výrazne pomáhajú. Treba si uvedomiť, že majú stále vyššiu a vyššiu účinnosť v čase. A vidíme, že Rusko sa dostáva pod výrazný tlak, aj preto stupňuje svoje hybridné útoky na Európu," upozornil premiér. Spresnil, že tieto hybridné útoky sa prejavujú v dôsledkoch na energetiku či zásobovanie potravinami.

Podľa jeho slov v sankciách treba vydržať, byť v nich precízni a hľadať ďalšie možnosti, ako ich stupňovať, pričom treba dbať aj na bezpečnosť Európy a jej záujmov.

Na otázku, ako prebieha politická koordinácia v rámci krajín Vyšehradskej štvorky, keďže sa v poslednom období upustilo od schôdzok premiérov V4 pred summitmi EÚ v Bruseli, Heger odpovedal, že pod taktovkou prebiehajúceho slovenského predsedníctva V4 bude spoločné stretnutie predstaviteľov všetkých štyroch krajín v novembri.

"Maďarsko ako jediné v rámci V4 má iný postoj voči vojne na Ukrajine a áno, tá komunikácia sa spomalila, dá sa povedať, že zamrzla," opísal situáciu. Zároveň však dodal, že je potrebné budovať dobrú susedskú politiku a riešiť aj cez tento formát iné problémy spoločného záujmu.

Témou summitu EÚ je aj potreba chrániť kritickú infraštruktúru v Únii. Na otázku TASR do akej miery sa to týka Slovenska, premiér pripomenul, že v SR sú to hlavne plynovody a ropovody. "Nedávno sme otvorili interkonektor medzi Poľskom a Slovenskom, čiže plynová infraštruktúra, ale aj ropná je kritická a musíme ju chrániť. Tak na našom území, ako aj na Ukrajine, cez ktorú ešte stále k nám prichádza ropa a plyn," odkázal Heger.