Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Heger si s Orbánom rozumie v otázkach Balkánu, migrácie i V4

Predseda vlády SR Eduard Heger (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) počas spoločnej tlačovej konferencie po stretnutí v Budapešti v utorok 29. júna 2021. Slovenský premiér v utorok pricestoval na jednodňovú oficiálnu návštevu Maďarska. Foto: TASR Ladislav Vallach

Slovenský premiér vyjadril Maďarsku vďaku za pomoc počas koronavírusovej pandémie.

Budapešť 29. júna (TASR) - Predsedovia vlád Slovenska a Maďarska Eduard Heger a Viktor Orbán sa na rokovaniach v Budapešti v utorok zhodli v otázkach eurointegrácie západného Balkánu, migrácie i spolupráce v rámci zoskupenia Vyšehradskej štvorky (V4).

"V rozširovaní Európskej únie máme spoločné záujmy a chceme, aby Balkán dostal takú istú šancu, akú sme svojho času dostali aj my," povedal povedal Heger po schôdzke s Orbánom, s ktorým rokoval aj o bilaterálnych vzťahoch, európskej agende, ako aj o aktuálnej pandemickej situácii.



Slovenský premiér vyjadril Maďarsku vďaku za pomoc počas koronavírusovej pandémie. "Pomohli ste nám tým, že ste nám poslali medikov, v čase, keď sme to potrebovali, pomohli ste nám aj ventilátormi, a toto sú veci, ktoré ukazujú na dobré susedské vzťahy," podčiarkol. Predsedovia vlád sa zhodli na nutnosti robenia osvety v záujme dosiahnutia vyššej miery zaočkovanosti proti pandémii.

Heger vyzdvihol vzájomné prepojenie infraštruktúry, vrátane energetickej a zdôraznil význam spolupráce v inovatívnom rozvoji týchto oblastí.

O vzájomnom slovensko-maďarskom vzťahu slovenský premiér povedal, že ten je veľmi špecifický v tomto regióne. Zdôraznil, že chce byť premiérom všetkých občanov Slovenska a všetkých menšín, aby aj príslušníci menšín, vrátane maďarskej, sa na Slovensku "cítili ako doma". "Vymieňali sme si skúsenosti, ako toto dosiahnuť," dodal.

Orbán označil Slovensko za významnú krajinu, ktorá je tretím najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska po Nemecku a Rakúsku. Vyzdvihol, že vzájomné vzťahy nikdy neboli tak dobré ako teraz.

Veľkým plánom je podľa slov Orbána prepojenie Budapešti, Bratislavy, Prahy a Varšavy vysokorýchlostnou železnicou. K otázke koronavírusovej pandémie maďarský premiér vyjadril nádej, že sa podarí obnoviť ekonomiky oboch krajín a dosiahnuť opäť spoločné úspechy.

Hegera v rámci jeho prvej oficiálnej návštevy Maďarska vo funkcii premiéra prijme aj predseda maďarského parlamentu László Kövér.

V závere návštevy sa slovenských premiér stretne s predstaviteľmi Slovákov žijúcich v Maďarsku.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)