Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Heger: Slovensko môže profitovať zo zásobníkov plynu na Ukrajine

Slovenský premiér Eduard Heger prichádza na druhý deň summitu EÚ v Bruseli 22. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Premiér SR už pri príchode na summit upozornil, že Ukrajina má veľké zásobníky plynu - do 30 miliárd kubických metrov, čiže väčšiu kapacitu, akú v súčasnosti využíva.

Brusel 22. októbra (TASR) - Závery z oblasti energetiky, na ktorých sa v priebehu summitu EÚ v Bruseli dohodli premiéri a prezidenti členských krajín, zaručujú, že európskym domácnostiam a podnikom by mali pomôcť opatrenia, ktoré krátkodobo zmiernia prudký nárast cien energií. Z dlhodobého hľadiska chce Slovensko svojimi tranzitnými možnosťami pomôcť EÚ napríklad pri väčšom využívaní zásobníkov plynu na Ukrajine.

V piatok popoludní po skončení dvojdňového summitu EÚ to potvrdil predseda vlády SR Eduard Heger.

Premiér počas rokovaní šéfom vlád a štátov pripomenul, že Európska komisia vydala manuál, ako môže z hľadiska jednotného trhu postupovať každá členská krajina a čeliť tejto kríze. Zdôraznil však, že Únia by sa mala poučiť zo súčasnej situácie v energetike a zadefinovať si minimálne množstvá plynu v zásobníkoch.

Heger už pri príchode na summit upozornil, že Ukrajina má veľké zásobníky plynu - do 30 miliárd kubických metrov, čiže väčšiu kapacitu, akú v súčasnosti využíva. Podľa jeho slov je SR pripravená využiť svoje tranzitné možnosti a byť dôležitým hráčom v EÚ pri riešení energetickej krízy.

"V prípade, že by sme sa ako EÚ dohodli tieto zásobníky využiť, tak prichádza do úvahy tranzit cez Slovensko. Je to na dohode, ale ak by konečné riešenie bolo také, že by sa zásobníky v lete napĺňali cez Slovensko a potom by sa v zime dostával plyn do Európy tiež cez Slovensko, tak by to bol veľmi zaujímavý model," priznal premiér.



Podľa záverov summitu Európska rada navrhne Európskej komisii, aby zhodnotila súčasnú krízovú situáciu na trh s energiami a prišla s riešeniami.

Heger dodal, že okrem návrhov mať naplnené zásobníky plynu v EÚ pred každou zimou sa diskusie lídrov zamerali aj na snahu mať stabilné zdroje energií, kam podľa neho patrí aj jadrová energia.

"To jednoznačne potvrdilo aj Slovensko. Vidíme, že z hľadiska stability elektrickej siete sú jadrové elektrárne tým najsilnejším a najistejším zdrojom," vysvetlil.

Podľa premiéra výhodou SR je, že má regulované ceny energií pre domácnosti, a preto sa občania tejto krízy nemusia obávať. Spresnil, že cena plynu tento rok klesla a vrátila sa do stavu z roku 2020 a rovnako je to aj s cenami elektriny, kde je oproti vlaňajšku iba mierne navýšenie.

Technické záležitosti spojené so snahou riešiť krízu cien v energetike preberú v utorok (26.10.) ministri energetiky EÚ a pripravia celkovú analýzu situácie, o ktorej budú premiéri a prezidenti diskutovať aj na decembrovom summite EÚ.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)