Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Heger: Slovensko prinieslo na summit návrh ďalších sankcií voči Rusku

Slovenský premiér Eduard Heger prichádza na druhý deň summitu EÚ na zámku Versailles, západne od Paríža 11. marca 2022, kde európski lídri diskutujú o situácii na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Hlavnými témami druhého dňa summitu budú posilňovanie európskej bezpečnosti a znižovanie energetickej závislosti od ruského zemného plynu, ropy či uhlia.

Versailles 11. marca (TASR) - Slovensko prinieslo na summit lídrov krajín EÚ návrh ďalších sankcií, ktoré by Brusel mohol uvaliť na Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine, povedal v piatok vo Versailles predseda vlády SR Eduard Heger.

"Ešte včera som priniesol zoznam ďalších sankcií, ktoré by sme mohli zaviesť, ktorý som si dal vypracovať slovenskými a zahraničnými expertmi. Odovzdal som ho predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej," uviedol Heger. Aké sankcie Slovensko navrhlo, však premiér nepovedal.
Európski lídri počas druhého dňa neformálneho summitu EÚ na zámku Versailles, západne od Paríža 11. marca 2022, kde diskutujú o situácii na Ukrajine.
Foto: TASR/AP

Na summite počas celej štvrtkovej diskusie podľa Hegera "panovala veľmi silná jednota" všetkých lídrov členských krajín v tom, že "Ukrajina je súčasťou európskej rodiny".

Premiér pripomenul, že za Slovensko priniesol rozpracovaný návrh, ako pomôcť Ukrajine postaviť sa po vojne na nohy a stať sa plnohodnotným členským štátom. S týmto návrhom bude podľa jeho slov teraz pracovať Európska komisia.
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) počas druhého dňa neformálneho summitu EÚ na zámku Versailles, západne od Paríža 11. marca 2022, kde európski lídri diskutujú o situácii na Ukrajine.
Foto: TASR/AP

Hlavnými témami druhého dňa summitu budú posilňovanie európskej bezpečnosti a znižovanie energetickej závislosti od ruského zemného plynu, ropy či uhlia.

osobitný spravodajca TASR Matúš Zdút