Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Heger: Summit EÚ – Afrika je príležitosťou hľadať investičné možnosti

Slovenský premiér Eduard Heger odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na druhý a záverečný deň summitu štátov EÚ – Africká únia v Bruseli v piatok 18. februára 2022. Foto: TASR/AP

Heger upozornil, že mal viacero rokovaní o rozvíjaní obchodných príležitostí, pre ktoré existuje vhodný priestor, avšak slovenské firmy a investori málo poznajú pomery na africkom kontinente.

Brusel 18. februára (TASR) - Podujatia, akým bol summit EÚ - Africká únia v Bruseli, sú aj pre Slovensko dobrou príležitosťou preskúmať možnosť nových investičných príležitostí a zaistiť tomu vhodnú politickú prípravu. Vysvetlil to predseda vlády SR Eduard Heger po skončení summitu, informuje bruselský spravodajca TASR.

Premiér dvojdňový summit označil za prospešný pre Slovensko, a to aj z hľadiska bilaterálnych rokovaní, ktoré mal s prezidentmi Rwandy a Ghany, či z rozhovorov s ďalšími lídrami afrických krajín počas štvrtkovej pracovnej večere.

Pripomenul, že s rwandským prezidentom hovoril najmä o spolupráci v jadrovej energetike, ktorú chce táto krajina rozvíjať, a s ghanským prezidentom zasa o poskytovaní proticovidových vakcín, čím by Slovensko pomohlo znížiť slabú mieru zaočkovanosti v tejto krajine.

"Celá táto diskusia bola prospešná aj pre Slovensko, pretože vieme, že Afrika nerezonuje často v našich médiách a spoločenskej diskusii. A pritom celý kontinent je oblasťou veľkých príležitostí. Akákoľvek investícia, ktorá tam prinesie ekonomický rast, bude mať prospech pre obe strany," skonštatoval šéf slovenskej vlády.

Heger upozornil, že mal viacero rokovaní o rozvíjaní obchodných príležitostí, pre ktoré existuje vhodný priestor, avšak slovenské firmy a investori málo poznajú pomery na africkom kontinente.



"Je dobré, keď si tieto dvere pootvárajú čelní predstavitelia štátov a potom sa otvoria dvere aj pre investorov, ktorí môžu prísť a rozvíjať svoje podnikanie," opísal situáciu Heger. Podľa jeho slov africké krajiny majú záujem o zahraničné investície, chcú podať pomocnú ruku, aby poskytli potrebné garancie. "Lebo je pravda, že pre investorov zo Slovenska je Afrika vzdialený kontinent, nemáme tam dostatok kontaktov," dodal.

Vyjadril nádej, že aj tieto kontakty prídu vhod slovenským investorom a že ich investície a podnikanie podporia zamestnanosť v krajinách, kde budú pôsobiť.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)