Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Heger: Ukrajinské obilie vyvezené do Európy chýba v Afrike

Na snímke dočasne poverený premiér SR Eduard Heger na tlačovej konferencii v rímci summitu Buča v Kyjeve na Ukrajine v piatok 31. marca 2023. Foto: TASR/AP

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger pripomenul, že cieľom zriadenia zelených koridorov na vývoz ukrajinského obilia nikdy nebolo, aby toto obilie ostalo v Európe.

Kyjev 1. apríla (TASR) – Existuje niekoľko spôsobov, ako zabrániť vývozu ukrajinského obilia do Európy namiesto do chudobných krajín Afriky či Ázie. Súčasná situácia totiž spôsobuje problém krajinám ako Slovensko, ktorého sýpky sú plné a neostávajú mu tak dostatočné kapacity na uskladnenie novej úrody. V pondelok na to v Kyjeve upozornil dočasne poverený premiér SR Eduard Heger, podľa ktorého je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripravený venovať sa tomuto problému, informuje osobitný spravodajca TASR.

Jedným z možných riešení je plombovanie kontajnerov s obilím na Ukrajine, ako to navrhuje Poľsko a stotožňuje sa s tým aj samotná Ukrajina, povedal Heger po rokovaniach s najvyššími ukrajinskými predstaviteľmi v Kyjeve. Ďalšou možnosťou je podľa neho využitie programu OSN na distribúciu obilia rozvojovým krajinám, pričom Ukrajine by sa následne toto obilie preplácalo.

Heger pripomenul, že cieľom zriadenia zelených koridorov na vývoz ukrajinského obilia nikdy nebolo, aby toto obilie ostalo v Európe. Obilie vyvezené do Európy totiž potom chýba v Afrike. Slovenský premiér navrhuje, že riešenie by sa malo koordinovať s Európskou komisiou.

Aj preto sa pripojil k spoločnému listu premiérov Poľska, Bulharska, Rumunska a Maďarska predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Spoločne v ňom vyzývajú na prijatie opatrení proti negatívnym vplyvom zvýšeného importu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na trh EÚ. Upozorňujú, že najväčšie problémy majú krajiny susediace s Ukrajinou, ktorým enormne narástol dovoz poľnohospodárskych produktov.






(osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec)