Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Heger: Do platnosti vstúpi zmluva o letisku v Užhorode

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger. Foto: TASR Martin Baumann

Heger skôr oznámil, že štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec podpíše v piatok dohodu o spolupráci medzi Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu a jej ukrajinským partnerom.

Kyjev 28. mája (TASR) - V najbližších dňoch vstúpi do platnosti dohoda o využívaní vzdušného priestoru SR letiskom v ukrajinskom Užhorode, uviedol v piatok predseda slovenskej vlády Eduard Heger na spoločnej tlačovej konferencii so svojim ukrajinských náprotivkom Denysom Šmyhaľom v Kyjeve.

Heger tiež zopakoval, že Slovensko podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, ako aj jej euro-atlantické ambície.

"Máte v nás plných podporovateľov reforiem, vďaka ktorým bude Ukrajina odolnejšia vnútri, ale aj navonok, a ktoré ju, verím, veľmi rýchlo budú približovať k EÚ," povedal Heger.

Predseda vlády SR sa ďalej vyslovil za užšiu spoluprácu medzi Bratislavou a Kyjevom v oblasti energetiky - zemného plynu, elektriny, a výhľadovo aj vodíka.

"Všetci dobre vieme, že na toto je nevyhnuté predvídateľné podnikateľské prostredie, a preto si navzájom budeme veľmi radi inšpiráciou a pomocou, aby obidve krajiny mohli práve v tejto sfére výrazne rásť," priblížil Heger.

Denys Šmyhaľ ocenil podporu Slovenska a vyjadril nádej, že Bratislava bude pokračovať v podpore ukrajinskej suverenity, ako aj v podpore "antiruskej činnosti a sankcionovania Ruskej federácie".

"Vzhľadom na zlepšenie epidemiologickej situácie v našich krajinách dúfam, že budeme môcť zabezpečiť mobilitu našich občanov aj v letnej turistickej sezóne," pokračoval Šmyhaľ.

"Nemôžem nehovoriť o spoločnom postoji Kyjeva a Bratislavy čo sa týka politického projektu Nord Stream 2, ktorý je hrozbou pre bezpečnosť a celistvosť EÚ," povedal Šmyhaľ.

"Aktívny protiúder čo sa týka realizácie tohto projektu na medzinárodnej scéne je našim spoločným záujmom," dodal ukrajinský premiér.

Obaja premiéri sa zhodli, že by mala byť venovaná zvýšená pozornosť spolupráci medzi krajinami v oblasti práce a pracovnej migrácie v záujme zlepšenia podmienok pre občanov v pohraničných regiónoch.

Šmyhaľ zároveň avizoval "uskutočnenie piateho zasadnutia ukrajinsko-slovenskej zmiešanej komisie pre záležitosti ekonomickej, priemyselnej a vedecko-technickej spolupráce. Je to dôležitým krokom čo sa týka hodnotenia moderného stavu a perspektívy obchodovania medzi našimi krajinami".

Heger skôr oznámil, že štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec podpíše v piatok dohodu o spolupráci medzi Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu a jej ukrajinským partnerom.

Na Slovensko by sa mal Heger vrátit v piatok večer.