Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger: V súvislosti s novými variantmi je dôležité ďalej očkovať

Na snímke druhý sprava slovenský premiér Eduard Heger počas stretnutia premiérov V4 + Slovinsko v Ľubľane 9. júla 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Premiéri Česka, Maďarska, Poľska, Slovenska a Slovinska sa okrem pandémie venovali taktiež slovinskému predsedníctvu v Rade Európskej únie.

Ľubľana 9. júla (TASR) – Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky a Slovinska sa na piatkovom rokovaní v Ľubľane zhodli, že súvislosti s novými variantmi koronavírusu je mimoriadne dôležité zvyšovať mieru zaočkovanosti obyvateľov. Uviedol to po rokovaní premiér SR Eduard Heger.

Premiéri Česka, Maďarska, Poľska, Slovenska a Slovinska sa okrem pandémie venovali taktiež slovinskému predsedníctvu v Rade Európskej únie, zbližovaniu Západného Balkánu s EÚ, ale aj environmentálnym otázkam, bezpečnosti a nelegálnej migrácii.



„Priority predsedníctva Slovinska v Rade Európskej únie považujeme za vyvážené a dobre reflektujúce najmä témy, ktoré v súčasnosti zamestnávajú EÚ. Sme pripravení podporovať Slovinsko pri ich implementácii vo všetkých oblastiach, najmä v súvislosti s otázkami právneho štátu," uviedol Heger.



Premiéri sa podľa Hegera zhodli aj na potrebe vyššej dynamiky a dôveryhodnosti prístupového procesu týkajúceho sa krajín Západného Balkánu. Vítajú preto zámer Slovinska zorganizovať summit EÚ s krajinami Západného Balkánu v októbri tohto roka.

Na snímke druhý sprava slovenský premiér Eduard Heger počas stretnutia premiérov V4 + Slovinsko v Ľubľane 9. júla 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Podľa Hegera je okrem zdravotníckej stránky dôležitý aj ekonomický aspekt. „Je preto potrebné zamerať sa na obnovu a podporu našich ekonomík a využiť efektívne všetky európske zdroje, ktorými disponujeme," skonštatoval slovenský premiér.

V súvislosti s Konferenciou o budúcnosti EÚ Heger vyhlásil, že ide o príležitosť na podporu a mobilizáciu záujmu občanov o diskusiu o budúcnosti Európy, ktorí by mali byť jej stredobodom.

Na novinársku otázku týkajúcu sa kontroverzií okolo maďarského zákona o ochrane pred pedofíliou Heger uviedol, že táto téma nebola predmetom rozhovorov.