Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Heger víta iniciatívu šéfky EK vytvoriť európske vyšetrovacie tímy

Slovenský premiér Eduard Heger (desiaty zľava), predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (uprostred) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (trinásty zľava) sa pozerajú na telá obetí civilistov zabalených v čiernych vreciach v ukrajinskom meste Buča pri Kyjeve počas 44. dňa ruskej invázoie na Ukrajinu v piatok 8. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Videl som aj masové hroby a vôbec nebudem preháňať, ak poviem, že tento pohľad mnou hlboko otriasol, napísal Heger na sociálnej sieti.

Kyjev 8. apríla (TASR) - Delegácia na čele s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, ktorej súčasťou je aj slovenský premiér Eduard Heger a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, navštívila v piatok popoludní mesto Buča, kde boli objavené desiatky tiel civilistov. Premiér Heger v tejto súvislosti víta iniciatívu predsedníčky EK, ktorá chce vytvoriť európske vyšetrovacie tímy. TASR o tom informovala na základe jeho príspevku na sociálnej sieti.

Podľa premiéra Hegera je Buča pomníkom ruského barbarstva a šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi "nesmieme dovoliť" pokračovať v jeho vojnových zločinoch páchaných voči ukrajinskému ľudu.

"Dnes som navštívil mesto Buča, ktoré leží len pár desiatok kilometrov od Kyjeva. Ruská armáda ho okupovala približne mesiac a po jeho oslobodení sa celý svet dozvedel desivé fakty o ruskej agresii. Zdevastované mesto a desiatky mŕtvych civilistov, ktorí boli zavraždení krutým spôsobom. Videl som aj masové hroby a vôbec nebudem preháňať, ak poviem, že tento pohľad mnou hlboko otriasol," napísal Heger na sociálnej sieti.



Eduard Heger dodal, že vojnové zločiny musia byť spravodlivo potrestané a Slovensko prispeje k tomu, aby sa všetky "vojnové zverstvá" vyšetrili.