Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Heger víta podporu prezidentky Z. Čaputovej pri obrannej dohode s USA

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Premiér zároveň za vládu SR vyhlasuje, že si ctí záväzky, ktoré má Slovensko voči Severoatlantickej aliancii.

Bratislava 20. januára (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) víta podporu prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri obrannej dohode s USA. Podľa neho je to správny signál verejnosti i spojencom Slovenska v NATO. Predseda vlády to konštatuje vo svojom stanovisku, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková. Dohoda podľa premiéra posilňuje obranyschopnosť a suverenitu SR i EÚ.

"Schválením dohody v parlamente a jej následným podpísaním prezidentkou sa Slovensko pripojí k európskym štátom vrátane Poľska a Maďarska, ktoré už takúto rámcovú dohodu s USA majú uzavretú. Tým sa posilní aj obranyschopnosť východnej hranice Európskej únie," podotýka Heger.

Za vládu SR zároveň vyhlasuje, že si ctí záväzky, ktoré má Slovensko voči Severoatlantickej aliancii. "Veľmi dobre si uvedomujeme a osobitne v dnešných časoch, keď je mierové spolunažívanie národov v Európe ohrozované Ruskou federáciou, že ten, kto sa nespráva ako spojenec, zostane bez spojencov," doplnil premiér.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.