Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Heger: Vyhostením ruských rozviedčikov nastáva bezprecedentná situácia

Na archívnej snímke z 8. decembra 2021 predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas rokovania 45. schôdze vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ide o bývalého funkcionára vojenskej akadémie Pavla B., ktorému navrhli väzbu, a dopisovateľa dnes už štátom zablokovaného webu Bohuša G. Obaja sa k skutkom priznali.

Bratislava 15. marca (TASR) - Spolu s vyhostením troch ruských "rozviedčikov", ktorí sa kryli štatútom diplomatov, nastáva bezprecedentná situácia v dejinách demokratickej SR. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

"Tie obavy sme už mali dávno, že proruská dezinformačná scéna je prepojená aj na osoby v službách štátu. Zadržaní občania Slovenskej republiky, ktorí sú podozriví z vyzvedačstva v prospech Ruska, tieto obavy potvrdzujú," povedal premiér.



Podľa Hegera vidno, že "našu spoločnosť nerozožierala len doba kešu, daňových podvodov a machinácií pri verejných zákazkách", ale aj korupcia, ktorá ohrozuje bezpečnosť občanov, dôveryhodnosť Slovenska v očiach spojencov, ale aj demokratické základy štátu. "Potvrdzuje sa, že sme sa vydali správnou cestou, keď sme zápas o očistu spoločnosti od korupcie a dezinformácií rozšírili aj na oblasť bezpečnosti a spravodajských aktivít. Zdravé zložky Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva majú aj v tomto zápase moju plnú podporu," dodal.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí uviedlo, že v pondelok (14. 3.) pri oznámení o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave bola ruská strana dôrazne požiadaná, aby konala v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch a plne rešpektovala zákony SR.

Pre spoluprácu s ruskou vojenskou rozviedkou polícia obvinila dve osoby pre vyzvedačstvo a prijímanie úplatku. Ide o bývalého funkcionára vojenskej akadémie Pavla B., ktorému navrhli väzbu, a dopisovateľa dnes už štátom zablokovaného webu Bohuša G. Obaja sa k skutkom priznali.