Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Heger vyzval Gyimesiho, aby stiahol návrh zakazujúci vyvesovať symboly

Na archívnej snímke sprava minister financií SR Igor Matovič a poslanec NR SR György Gyimesi (obaja OĽaNO) sa tešia po schválení protiinflačného balíka na pomoc rodinám z dielne ministra financií na 65. schôdzi parlamentu v Bratislave v utorok 24. mája 2022. Foto: TASR Jakub Kotian

Gyimesi podal spolu s Tomášom Tarabom (nezaradený) do parlamentu návrh novely zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní.

Bratislava 30. mája (TASR) - Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) vyzval poslanca Národnej rady (NR) SR Györgya Gyimesiho (OĽANO), aby stiahol návrh zakazujúci vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu.

"Myslím si, že tento zákon spôsobí väčšiu polarizáciu spoločnosti, čo nepotrebujeme. Potrebujeme ísť práve opačným smerom, a to úctivou diskusiou aj o citlivých otázkach, ktoré v spoločnosti máme," zdôraznil v pondelok šéf vládneho kabinetu počas letu na mimoriadny samit v Bruseli. Ako ďalej uviedol, zatiaľ od Gyimesiho nedostal spätnú väzbu.

Hovorí o porušeniach koaličných pravidiel. "Návrh nebol podaný so súhlasom koaličnej rady, čo viem, tak nebol podaný ani so súhlasom klubu OĽANO a bol podaný s opozičným poslancom. Prekročilo to všetky tieto rámce," zdôraznil premiér. To, že šéf OĽANO Igor Matovič označil Gyimesiho návrh za správny nechcel komentovať.

Gyimesi podal spolu s Tomášom Tarabom (nezaradený) do parlamentu návrh novely zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní. Chcú, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označuje štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Poslanec Taraba v pondelok večer v diskusnej relácii TA3 uviedol, že výzva premiéra "len potvrdzuje trend, že Eduard Heger vo vláde reprezentuje jej liberálnu časť."