Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Hegera prijal pápež František

Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo), ktorého prijal pápež František (vpravo) na osobnej audiencii vo Vatikáne v pondelok 14. marca 2022. Foto: TASR - Úrad vlády/Vatican Media

Zhodli sme sa, že ľudstvo sa musí uberať cestou mieru, vzájomnej solidarity, úcty a nezištnej pomoci, povedal Heger, ktorý ocenil pápežove snahy o nastolenie mieru na Ukrajine.

Vatikán 14. marca (TASR) - Slovenského premiéra Eduarda Hegera prijal v pondelok na osobnej audiencii vo Vatikáne pápež František. Obaja diskutovali aj o ruskej invázii na Ukrajinu. Ide o Hegerovu prvú oficiálnu návštevu vo Vatikáne. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Zhodli sme sa, že ľudstvo sa musí uberať cestou mieru, vzájomnej solidarity, úcty a nezištnej pomoci," povedal Heger. Ocenil pápežove snahy o nastolenie mieru na Ukrajine. Poďakoval mu aj za aktívny prístup cirkvi, ktorá na slovensko-ukrajinskej hranici pomáha ľuďom utekajúcim pred vojnou.



Heger pápežovi poďakoval za návštevu Slovenska v septembri minulého roka. "Prítomnosť Svätého Otca bola pre našu krajinu historickým momentom. Veľmi si vážim, že jeho svätosť na Slovensko pricestovala v ťažkých časoch pandémie," uviedol premiér.



Predseda vlády počas návštevy odovzdal Svätému Otcovi zvon odliaty z bronzu, na ktorom sú vyobrazení slovanskí vierozvestcovia svätí Cyril a Metod. Je vyrobený tradičnou stredovekou technológiou bez využitia moderných výrobných postupov a odliali ho symbolicky na Popolcovú stredu. Autorom zvona, ktorý váži 15 kilogramov, je 22-ročný Slovák Jakub Vorobeľ. Dar, ktorý od pápeža dostal premiér, je bronzový odliatok Panny Márie vsadený v drevenom ráme symbolizujúcom knihu. V pozadí je Bazilika sv. Petra aj so stvárnením kolonády od Berniniho.

V rámci návštevy Vatikánu sa Heger stretol aj so štátnym sekretárom, kardinálom Pietrom Parolinom. Podľa Hegerových slov sa zhodli na potrebe čo najskoršieho ukončenia násilia na Ukrajine.

"Odsúdili sme vojenský útok a násilný zásah do integrity Ukrajiny a vyjadrili sme podporu ukrajinskému ľudu v týchto ťažkých časoch,"
zdôraznil Heger.
Slovenský premiér Eduard Heger (druhý zľava), jeho manželka Lucia Hegerová (vľavo), ktorých prijal pápež František (druhý sprava) na osobnej audiencii vo Vatikáne v pondelok 14. marca 2022.
Foto: TASR - Úrad vlády/Vatican Media

Parolina informoval o krokoch Slovenska na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. "Skúsenosti z utečeneckej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine len potvrdili, že význam solidarity a európskej spolupatričnosti pri migračných tlakoch je nenahraditeľný," dodal Heger.

Výberová chronológia stretnutí slovenských premiérov s pápežmi vo Vatikáne


20. – 22. apríla 1995 – Premiér Vladimír Mečiar bol na pracovnej návšteve Talianska a Vatikánu. Mečiara prijal pápež Ján Pavol II.

7. – 8. apríla 1999 – Predseda vlády Mikuláš Dzurinda bol na oficiálnej návšteve Talianska a Vatikánu. Na súkromnej audiencii ho prijal pápež Ján Pavol II.

24. novembra 2000 – Premiér Dzurinda a vatikánsky štátny sekretár Angelo Sodano podpísali vo Vatikáne základnú zmluvu medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou. Pri tejto príležitosti slovenského premiéra prijal aj pápež Ján Pavol II.

9. decembra 2019 – Premiér Peter Pellegrini oficiálne navštívil Svätú stolicu. Počas návštevy ho na osobnej audiencii prijal pápež František.

14. marca 2022 – Slovenského premiéra Eduarda Hegera prijal v pondelok na osobnej audiencii vo Vatikáne pápež František. Išlo o Hegerovu prvú oficiálnu návštevu vo Vatikáne. Heger pápežovi poďakoval za návštevu Slovenska v septembri minulého roka. Diskutovali aj o prebiehajúcej ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú obaja odsúdili.