Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Heger: EK musí o 2 týždne prísť s konkrétnym riešením plynového stropu

Slovenský premiér Eduard Heger pricestoval v piatok 7. októbra 2022 na summit EÚ na Pražský hrad v Prahe. Foto: TASR/AP

V piatok sa na Pražskom hrade konal neformálny summit Európskej rady.

Praha 7. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) musí o dva týždne prísť s konkrétnym návrhom na zastropovanie cien plynu. Riešenie by malo byť také, aby nebol ohrozený dostatok plynu na európskych trhoch. Povedal to predseda vlády Eduard Heger po neformálnom summite Európskej rady v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

"Bolo to prvé stretnutie po lete, kde sme sa ako premiéri naživo stretli a mohli sme veľmi konkrétne pomenovať potreby jednotlivých krajín," uviedol premiér.

Z diskusie podľa Hegera vyplynulo, že si všetky krajiny uvedomujú urgentnosť a nevyhnutnosť toho, aby EK prišla 20. októbra s konkrétnym riešením na zastropovanie cien plynu.

"Viacerí, alebo aj všetci, sme jednoznačne komunikovali, že tá potreba zníženia cien je nevyhnutná a urgentná. Ceny plynu, z ktorých sa odvíjajú aj ceny elektriny sú pre naše ekonomiky neúnosné," povedal Heger a dodal, že na to, aby bolo možné kompenzovať tento rozdiel, je potrebné stlačiť ceny na nižšiu úroveň.

Prioritou číslo jeden je podľa slovenského premiéra zabezpečiť dostatok plynu. Druhá priorita je zabezpečiť ho za takú cenu, aby to ekonomiky najbližšieho pol roka - túto vykurovaciu sezónu - vedeli ufinancovať.

Predseda vlády zdôraznil, že je potrebné uvedomiť si, že na konci vykurovacej sezóny budú zásobníky plynu prázdne a počas leta bude potrebné ich naplniť znova. "Od toho momentu by sme už chceli pristúpiť k spoločnému nákupu, aby sme vedeli zabezpečiť za výrazne lepšie ceny tieto dodávky a aby sme vedeli mať aj stabilitu týchto dodávok pre všetky členské štáty Európskej únie," vysvetlil Heger.

Diskusia sa podľa premiéra týkala aj kompenzácie ekonomík. "Nie všetky krajiny sú v akej kondícii, aby si mohli dovoliť zafinancovať a utiahnuť ten nárast cien, ktorý dnes vidíme na trhu," povedal Heger s tým, že je dôležité prasknúť cenovú bublinu plynu.

"Zhodli sme sa na tom, že ten nadmerný zisk, ktorý tu dnes generujú isté spoločnosti, je neférový. Nemal by byť," dodal premiér.

V piatok sa na Pražskom hrade konal neformálny summit Európskej rady. Išlo o vrcholnú akciu českého predsedníctva v Rade, európskych lídrov hostil český premiér Petr Fiala. Premiéri štátov EÚ rokovali o ruskej agresii na Ukrajine, energetike a hospodárskej situácii v Európe.

Neformálny summit nadviazal na štvrtkové stretnutie Európskeho politického spoločenstva (EPC), na ktorom predstavitelia krajín Európy diskutovali najmä o bezpečnosti, mieri, energetike a ekonomickej situácii s krajinami mimo EÚ.







(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)