Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Hegerova vláda má nových ministrov, v parlamente je koalícia v menšine

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok 13. septembra 2022 v Prezidentskom paláci vymenovala nových ministrov. Foto: TASR - Martin Baumann

Z nových ministrov bude podľa premiéra najväčšia pozornosť zameraná na nového šéfa rezortu hospodárstva Hirmana.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) má od utorka nových ministrov. Richarda Sulíka, Máriu Kolíkovú a Ivana Korčoka nahradili Karel Hirman (hospodárstvo), Viliam Karas (spravodlivosť) a Rastislav Káčer (zahraničné veci). Za Branislava Gröhlinga zatiaľ náhradu koalícia nenašla, preto rezort školstva dočasne vedie premiér Heger.

Prezidentka Zuzana Čaputová po prevzatí demisií pochválila exministrov za SaS za prácu. Po vymenovaní nových ministrov zase ocenila, že sú odborníci. Zdôraznila, že treba krajinu previesť krízou a pomôcť ľuďom. Najväčšie očakávania vníma pri rezorte hospodárstva. V diplomacii očakáva, že Káčer bude tlmočiť verejnosti súvislosti ruskej agresie ešte viac a prispeje tak k boju proti dezinformáciám a hybridným hrozbám. Karas si podľa prezidentky musí zase získať rešpekt justičných zložiek a verejnosti tak, ako si ho získal v pozícii šéfa Slovenskej advokátskej komory. Od premiéra, dočasne povereného vedením rezortu školstva, chce meno nového ministra čo najskôr.



Nových ministrov uviedol do svojich úradov premiér. Deklaroval záujem predstaviť nového ministra školstva v najbližších dňoch. Školstvo označil za prioritu vlády. Z nových ministrov bude podľa premiéra najväčšia pozornosť zameraná na nového šéfa rezortu hospodárstva Hirmana.

Prezidenta SR Zuzana Čaputová (vpravo) prijala v utorok 13. septembra 2022 v Prezidentskom paláci demisiu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Vo funkcii ho nahradil Karel Hirman (vľavo).
Foto: TASR - Martin Baumann


Ten predstavil možné riešenia energetickej krízy. Slovensko sa podľa neho pravdepodobne pripojí k riešeniu českej vlády, ktorá oznámila zastropovanie cien elektriny a plynu pre domácnosti a malé podniky.

Káčer po vymenovaní vyhlásil, že post šéfa diplomacie nesie mnoho rizík, je však kľúčová doba, uhnúť by bola zbabelosť. Zahraničná a bezpečnostná politika Hegerovej vlády mu je blízka, počíta sa za jej spoluautora.





Karas hovoril po vymenovaní za ministra spravodlivosti o reforme súdnej mapy. Pokiaľ je organizačne a technicky pripravená, nevidí dôvod, aby sa nerealizovala. Za prioritu považuje aj reformu trestných kódexov.


Na zmeny vo vláde reagovala aj opozícia. Smer-SD vyhlásil, že chce, aby sa v parlamente najskôr rokovalo o návrhu ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia. Bude žiadať, aby sa zaradil ako prvý bod riadnej schôdze Národnej rady SR.

Hlas-SD kritizuje, že vláda nemá riadneho ministra školstva. Premiér podľa strany nezvláda ani svoje doterajšie povinnosti a jeho kabinet nebude po odchode SaS schopný vládnuť.

Exministri za SaS idú späť do parlamentu, okrem Korčoka, ten nie je zvolený za poslanca NRSR. Korčok ale pred médiami pripustil svoje ďalšie pôsobenie v politike. Vyhlásil, že jeho profesionálne kroky v diplomacii sa ukončili.



Po menovaní ministrov sa začala schôdza Národnej rady SR k opozičnému návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Koalícia už v pléne nemá podporu väčšiny poslancov, SaS totiž odišla do opozície. Najbližšie hlasovania v parlamente ukážu, ako dokáže Hegerova menšinová vláda prijímať zákony a fungovať. Časť opozície plánuje schôdze blokovať.