Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér: Zamestnancom v štátnej a verejnej správe chceme dať 5OO eur

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas tlačovej konferencie v Bratislave 25. júna 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Premiér upozornil, že je to návrh, s ktorým vláda pôjde do budúcotýždňových rokovaní so sociálnymi partnermi, ako posun nad rámec dohody v rámci kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa.

Bratislava 25. júna (TASR) – Štát navrhuje vyplatiť v aktuálnom roku zamestnancom v štátnej a verejnej správe jednorazový príspevok vo výške 500 eur na osobu. Celkovo by malo ísť o balík pomoci vo výške 200 miliónov eur. Na sobotňajšej tlačovej konferencii to uviedli predseda vlády SR Eduard Heger a minister financií SR Igor Matovič (obaja OĽANO).

Premiér upozornil, že je to návrh, s ktorým vláda pôjde do budúcotýždňových rokovaní so sociálnymi partnermi, ako posun nad rámec dohody v rámci kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. "Čaká nás ešte veľa rokovaní, ale chceli sme dať najavo, že prichádzame s riešeniami,“ zdôraznil šéf kabinetu.

Príspevok sa nevzťahuje na zdravotníkov, vojakov či pracovníkov v sociálnych službách. "Tieto skupiny riešime samostatne, predstavíme aj v tomto prípade riešenia," uistil premiér.

Náklady na zvýšené výdavky majú podľa Matoviča pokryť mimoriadne zdroje. Garantuje vyplatenie príspevku, ktorý sa týka i učiteľov, zároveň naznačil, že do začiatku júla by chcela vláda komunikovať aj systémové riešenie. "Chceli by sme do konca budúceho týždňa predstaviť to, ako by sa mali zvyšovať platy učiteľov, ale i ďalších zamestnancov v štátnej a verejnej správe,“ dodal.

SaS si vie predstaviť podporu príspevku štátnym zamestnancom, ak sa nájdu zdroje


Strana Sloboda a Solidarita (SaS) si vie predstaviť podporu jednorazovej finančnej pomoci zamestnancov v štátnej a verejnej správe, ak na to minister financií Igor Matovič (OĽANO) nájde kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

"SaS dlhodobo bojuje za vyššie platy nielen pre zamestnancov škôl, zdravotníkov, ale aj pre iné oblasti štátnej a verejnej správy. Ak minister financií dokáže nájsť kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu, tak si vieme po oboznámení sa s celým návrhom predstaviť podporu spomínanej jednorazovej pomoci," spresnil.

Štát navrhuje vyplatiť v aktuálnom roku zamestnancom v štátnej a verejnej správe jednorazový príspevok vo výške 500 eur na osobu. Celkovo by malo ísť o balík pomoci vo výške 200 miliónov eur. Na tlačovej konferencii to uviedli predseda vlády SR Eduard Heger a minister financií SR Igor Matovič (obaja OĽANO).

Hlas-SD: Príspevok štátnym zamestnancom ako pomoc pri zdražovaní nestačí


Jednorazový príspevok pre zamestnancov štátnej a verejnej správy ako pomoc pri zdražovaní nestačí. V reakcii na návrh ministra financií Igora Matoviča a premiéra Eduarda Hegera (obaja OĽANO) to uviedla strana Hlas-SD.

"Návrh na jednorazovú pomoc zamestnancom verejnej správy je len ďalšou dymovou clonou, ktorá dobre vyzerá na tlačovej konferencii, ale ako pomoc pri zdražovaní je nedostatočná," dodala.

Líder strany Peter Pellegrini poukázal na to, že návrh sa verejne predstavil pred rokovaním s odborármi. "Nevieme, z čoho bude krytý, nevieme, či je na ňom dohoda v koalícii," dodal.

Zdôraznil, že ostávajú aj iné skupiny ohrozených ľudí, ktoré čakajú na pomoc vlády. "Po desiatich mesiacoch hádok a žiadnej skutočnej pomoci čakáme od vlády komplexný zákon Lex Slovensko, ktorý tu a teraz pomôže najviac postihnutým skupinám ľudí," skonštatoval.

Matovič podľa neho používa verejné financie ako osobný politický a marketingový nástroj. "Na jednej strane celé mesiace podmieňuje pomoc zvyšovaním daní, lebo vraj bez toho sa pomáhať nedá, a potom zrazu nájde 200 miliónov eur na svoju novú prioritu," priblížil.