Bratislava 24. decembra (TASR) - Počas sviatkov sa nemusíme zmeniť na mníchov, dôležitá je miera. Pre TASR to uviedol hepatológ Marián Oltman v súvislosti s odporúčaniami, ako zvládnuť vianočné obdobie bez zbytočnej záťaže pre organizmus. Podľa neho je rozhodujúce, v akom zdravotnom stave sa človek nachádza a aké má rizikové faktory. Upozornil, že pečeň má výraznú schopnosť regenerácie, no len vtedy, ak sa človek po sviatočnom období vráti k bežnému režimu.
Ako vysvetlil, u zdravých ľudí nebýva krátkodobé sviatočné vybočenie problémom. „Pokiaľ ide o človeka, ktorý nemá nadváhu a nemá ďalšie rizikové faktory, po návrate k bežnému režimu sa spravidla nič dramatické nedeje,“ uviedol. Naopak, u ľudí s obezitou či ochoreniami pečene sa negatívny efekt podľa neho znásobuje, preto by mali byť opatrnejší.
Hepatológ zdôraznil, že dôležité je pozrieť sa pravdivo na vlastný životný štýl, či je človek sedavý alebo aktívny, ako vyzerá jeho jedálniček a aký má energetický výdaj. „Každý človek, ktorý má nejakú chronickú chorobu, tak vie a mal by sa pýtať svojich lekárov alebo výživových poradcov, že čo, ako a kedy má jesť,“ pripomenul.
Za významný faktor, ktorý vplýva na zdravie pečene označil alkohol, pričom poukázal na slovenskú toleranciu k pitiu. Pri dlhodobom popíjaní upozornil na zmeny v čreve a jeho vyššiu priepustnosť. „Zvyšuje sa šanca, že sa tie rôzne toxickejšie súčasti stravy a komponenty baktérií dostávajú do pečene ľahšie a tým ju vedia ešte zhoršiť, ak tam je už nejaký prozápalový stav,“ vysvetlil.
Oltman zdôraznil význam dlhodobej úpravy životného štýlu, ktorá by nemala byť len krátkodobou „módnou záležitosťou“. Podľa jeho slov je dôležité, aby sa správne stravovanie, primeraný pohyb a obmedzenie alkoholu stali prirodzenou súčasťou každodenného života.