Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

A. Heretik: Väčšina väzňov sa vo voľbách riadi účelovými dôvodmi

V popredí Prof. MUDr. Anton Heretik CSc. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1466 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8679 odsúdených.

Bratislava 22. mája (TASR) - V nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých majú právo voliť obvinení aj odsúdení, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky alebo iného z členských štátov Európskej únie, sa neočakáva vysoká volebná účasť.

"Drvivá väčšina odsúdených sa riadi vo voľbách účelovými dôvodmi a motívmi. Teda nie ideologickými a politickými motívmi. V nedávnych prezidentských voľbách verili v širokú amnestiu. Voľby do Európskeho parlamentu majú malú súvislosť s ich výkonom trestu," povedal dnes pre TASR psychológ Anton Heretik.

Napríklad volebné právo vo voľbách do EP, ktoré sa konali 6. júna 2009, využilo len 40 obvinených z 1540 oprávnených voličov a len 210 odsúdených zo 6926 oprávnených voličov. Priemerná účasť väzňov na voľbách bola len 2,88 percenta. Na druhej strane, ich účasť na druhom kole tohtoročných marcových prezidentských volieb bola 32,42 percenta, čo bolo približne o tri percentá viac, ako bola volebná účasť obvinených a odsúdených v prvom kole, ktoré sa konalo 15. marca.

Účasť väzňov, ktorí mali v prvom kole volieb 15. marca právo odovzdať svoj hlas, predstavovala 29,39 percenta. Na rozdiel od iných typov volieb býva teda účasť na prezidentských voľbách v slovenských väzeniach značne vysoká. Napríklad v roku 2009 v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky bola účasť väznených osôb 58,64 percenta a v druhom kole až 59,36 percenta.

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1466 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8679 odsúdených.