Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Hero: Násilie štátnej moci na občanoch sa už nemôže zopakovať

Na archívnej snímke splnomocnenec Vlády SR pre rómske komunity Ján Hero, v Bratislave 8. apríla 2022. Foto: TASR Jakub Kotian

ESĽP 2. júna oznámil uzatvorenie zmieru medzi SR a skupinou ôsmich Rómov, ktorí boli obeťami policajnej razie v Moldave nad Bodvou v roku 2013.

Bratislava 20. júna (TASR) - Štát nesmie svoje silové zložky používať neoprávnene voči nikomu. V súvislosti s deviatym výročím policajnej razie v Moldave nad Bodvou to uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. Na sociálnej sieti pripomína, že poškodení Rómovia sa definitívne dočkali spravodlivosti až teraz, na začiatku júna po verdikte Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý potvrdil odškodnenie i zmier medzi obeťami represie a štátom.

"Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa nevzdali a vydržali všetky tie roky, verili v spravodlivosť a obhajovali práva poškodených obetí – bývalej verejnej ochrankyni práv, mimovládnym organizáciám, ako aj médiám," napísal Hero zdôrazňujúc, že násilie štátnej moci na vlastných občanoch sa už nemôže zopakovať.

ESĽP 2. júna oznámil uzatvorenie zmieru medzi SR a skupinou ôsmich Rómov, ktorí boli obeťami policajnej razie v Moldave nad Bodvou v roku 2013. V rámci mimosúdnej dohody sa SR zaviazala zaplatiť sťažovateľom odškodné nemajetkovej ujmy vo výške 110.000 eur a tiež daňové náhrady.

Pri akcii 19. júna 2013 v rómskej osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou zasahovalo viac ako 60 policajtov. Podľa Európskeho centra pre práva Rómov (ERRC) pri razii utrpelo zranenia viac ako 30 Rómov vrátane detí.

Rómovia sa v prípade zasahujúcich policajtov sťažovali na zneužitie právomocí, zlé zaobchádzanie a diskrimináciu počas samotnej razie a neskôr aj na policajnej stanici.

Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorá zásah vtedy preverovala, konali policajti v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu celý čas odmietali.

V júni 2021 vláda oficiálne deklarovala, že policajná akcia nebola v poriadku a za raziu sa ospravedlnila.