Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Historici protestujú proti Biľakovej buste: Bol to kolaborant

Foto: Ľuboš Lorenz - FB

História nehodnotí svojich protagonistov podľa ich úmyslov, ani podľa ich partikulárnych populistických skutkov, ale hovorí o ich zodpovednosti, uvádza sa vo vyhlásení.

Bratislava 26. februára (Teraz.sk) - Proti postaveniu busty Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej protestujú predstavitelia významných slovenských historických inštitúcií.

"Rozhodne protestujeme proti tomu, aby sa u nás pod rúškom práva na vyjadrenie názoru oslavoval a legendarizoval človek, ktorý celou svojou politickou činnosťou v rôznych a najmä v najvyšších funkciách v štruktúrach komunistickej diktatúry toto právo hrubo, cynicky porušoval a bol spoluzodpovedný za prenasledovanie tisícov osôb a ich rodín iba preto, že chceli právo na slobodu slova využiť," uvádza sa vo vyhlásení Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (HÚ SAV), ktorý okrem riaditeľa tohto ústavu Slavomíra Michálka podpísal aj riaditeľ Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslav Čaplovič, Stanislav Mičev (riaditeľ Múzea SNP) a Miroslav Pekník (riaditeľ Ústavu politických vied SAV).

Na archívnej snímke z 23. apríla 1968 podľa originálnej popisky "deti družstevníkov privítali vzácnych hostí kyticami čerstvých kvetov. Uprostred prezident republiky Ludvík Svoboda, vpravo prvý tajomník ÚV KSS Vasil Biľak"
Foto: TASR


"História nehodnotí svojich protagonistov podľa ich úmyslov, ani podľa ich partikulárnych populistických skutkov, ale hovorí o ich zodpovednosti. V prípade Vasila Biľaka to bola otvorená a vedomá kolaborácia s okupačnou mocnosťou, organizovanie diskriminácie a prenasledovania tisícov spoluobčanov," dodávajú s tým, že na Slovensku sa objavujú tendencie glorifikovať rôzne persóny hnedej alebo červenej totality, čo nám nerobí dobré meno v zahraničí .

V obci Krajná Bystrá bol minulý týždeň odhalený pomník komunistickému funkcionárovi Vasilovi Biľakovi. Len niekoľko hodín po odhalení bol potretý červenou farbou. K činu sa hlásia výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz. Pre incident už padajú trestné oznámenia.

Ako pre TASR potvrdila predsedníčka Krajskej rady Komunistickej strany Slovenska (KSS) v Prešove Helena Polanská, bolo podané trestné oznámenie za poškodzovanie cudzej veci. Zároveň tvrdí, že podajú aj druhé trestné oznámenie na tri televízie, ktoré podľa nej vo svojich reportážach navádzali na trestný čin.

Tiež uviedla, že by chceli bustu Vasila Biľaka z pomníka odmontovať a dať ju opraviť. Do mesiaca by chceli dať do pôvodného stavu celý pomník. Tvrdí, že neurobili nič zlé, chceli vzdať len úctu človeku, ktorý sa v obci narodil a pomohol jej.

Stanovisko Historického ústavu SAV k odhaleniu pamätníka Vasilovi Biľakovi

Ako pracovníci Historického ústavu SAV, ale aj ako občania, vyjadrujeme svoje odmietavé stanovisko k odhaleniu pamätníka vysokému komunistickému funkcionárovi Vasilovi Biľakovi. Rozhodne protestujeme proti tomu, aby sa u nás pod rúškom práva na vyjadrenie názoru oslavoval a legendarizoval človek, ktorý celou svojou politickou činnosťou v rôznych a najmä v najvyšších funkciách v štruktúrach komunistickej diktatúry toto právo hrubo, cynicky porušoval a bol spoluzodpovedný za prenasledovanie tisícov osôb a ich rodín iba preto, že chceli právo na slobodu slova využiť.
Na túto skutočnosť iniciátori a aktéri odhalenia pomníka Vasila Biľaka zámerne zabúdajú. Znova sa pokúšajú deformovať dejiny podľa svojich úzkych politických a ideologických cieľov, zbabelo sa skrývajúc za naivné či demagogické vyjadrenia falošného lokálpatriotizmu. Ich postoje sú nielen v diametrálnom rozpore s výsledkami odborného bádania historikov, ale aj hrubo ignorujú a podceňujú historické skúsenosti a vedomie spoločnosti.
História nehodnotí svojich protagonistov podľa ich úmyslov, ani podľa ich partikulárnych populistických skutkov, ale hovorí o ich zodpovednosti. V prípade Vasila Biľaka to bola otvorená a vedomá kolaborácia s okupačnou mocnosťou, organizovanie diskriminácie a prenasledovania tisícov spoluobčanov v mene falošnej ideologickej chiméry. Túto skutočnosť nikdy nepochopil ani sám V. Biľak a nechcú, alebo ju nevedia akceptovať ani jeho politickí obdivovatelia a nasledovníci, ktorí sa snažia urobiť z tejto skutočne temnej postavy našich dejín legendu. Akoby sa tu znova opakovali snahy o idealizáciu a ospravedlňovanie vedúcich postáv hnedej totality, ktorým sa na Slovensku tiež odhaľujú pamätníky. Absencia kritickej reflexie vlastných národných a štátnych dejín je jedným z pretrvávajúcich dlhov, ktoré sužujú našu spoločnosť a robia zlé meno Slovensku v zahraničí.
Vasil Biľak patrí do moderných slovenských dejín, no určite nie na účelovo sfalšovaný pomníkový piedestál!

PhDr. Slavomír Michálek, DrSc.
riaditeľ Historického ústavu SAV.

K stanovisku Historického ústavu SAV sa pripojili Stanislav Mičev (riaditeľ Múzea SNP), Miloslav Čaplovič (riaditeľ Vojenského historického ústavu) a Miroslav Pekník (riaditeľ Ústavu politických vied SAV).


Vyhlásenie Zväzu protikomunistického odboja

Krátka pamäť Krajnej Bystrej

S hlbokým rozhorčením a smútkom sme vzali na vedomie medializovanú správu, že rodná obec Vasiľa Biľaka Krajná Bystrá v okrese Svidník, svojmu rodákovi v sobotu 21. februára 2015 odhalila pomník. Udelila mu aj čestné občianstvo. Stalo sa tak len niečo vyše roka po jeho smrti. Biľak bol dlhoročný vysoký komunistický funkcionár, zomrel v Bratislave 6. februára 2014 prirodzenou smrťou. Za svoje zločiny, ktoré spáchal ako ideologický tajomník zločineckej organizácie KSČ, nebol nikdy potrestaný nijakým svetským súdom.

To len potvrdzuje hypotézu, že cena za nežnú revolúciu a slobodu v roku 1989 bola beztrestnosť pre tých, ktorí organizovali život našej spoločnosti po roku 1945 popravovaním, zatváraním i ďalším prenasledovaním ináč zmýšľajúcich ľudí.

Politickí väzni Zväzu protikomunistického odboja ostro protestujú proti takejto glorifikácii komunistického zločinca a sú hlboko znepokojení, že 25 rokov po konci jednej krutej éry, totalite vlády KSČ, sa stavajú pamätníky vysokým funkcionárom tejto zločineckej organizácie.

Vasiľ Biľak ostáva v našej histórii ako jeden zo signatárov pozývacieho listu, ktorý bol bezprostredným podnetom k vojenskej invázii do vtedajšieho Česko-Slovenska. List bol adresovaný osobne L. I. Brežnevovi, a ten zariadil všetko ostatné. Žili sme vtedy a pamätáme. Bol to akt vlastizrady.

Pozývací list z augusta 1968 i následné Moskovské protokoly v našich dejinách vydávajú jasné svedectvo. Kto za komunistov trpel a kto toto utrpenie spôsoboval. Žiaľ, Biľak patri k tým druhým.
Pomník Vasiľovi Biľakovi je výsmechom obetí komunistického režimu, nehovoriac už o tých, ktorí priamo zahynuli 21. augusta 1968 a v nasledujúcich dňoch. Učia sa ich mená naši vnuci v škole?

De mortis nil nisi bene. O mŕtvych len dobre, hovorí už staré latinské príslovie. My, ako politickí väzni a svedkovia Biľakovej éry, dodávame: Et veritas – A PRAVDU.

Politickí väzni
Zväz protikomunistického odboja III. odboj