Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Historický motorový vlak s rušňom Cecaňa sa vydá na jazdu po Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR

V súprave vlaku budú radené historické ležadlové vozne, historický reštauračný vozeň i prezidentský vozeň Salon.

Bratislava 2. júla (TASR) – Milovníci historických vlakov a cestovania si prídu opäť na svoje. Na trojdňovú jazdu po Slovensku sa cez predĺžený víkend (3. – 5. 7.) vydá vlak ťahaný historickým motorovým rušňom T478.1201 prezývaným Cecaňa. V súprave vlaku budú radené historické ležadlové vozne, historický reštauračný vozeň i prezidentský vozeň Salon. Pre TASR to uviedol František Šiller z občianskeho združenia Albatros klub.

"Počas trojdňového výletu cestujúci navštívia zaujímavé miesta malebného Slovenska," priblížil Šiller. V spolupráci s Topoľčanmi je pripravená moderovaná prehliadka mesta a okolia. Následne sa budú môcť poprechádzať po Prievidzi, prípadne navštíviť Bojnický zámok a zoo. V Banskej Štiavnici ich bude čakať nočná prehliadka Múzea mincí a medailí a streleckých terčov, či návšteva hradu.

"Mimoriadny vlak zastaví aj v stanici Sliač kúpele, kde bude dostatok času na presvedčenie sa o sile liečivej vody," poznamenal Šiller. Návšteva hradu Slovenská Ľupča odkryje jeho minulosť, ale tiež prítomnosť domáceho remeselníka priamo pri hrade. Na záver výletu sa prepravia historickou električkou Kométa do Starého Smokovca, lanovkou na Solisko a električkou späť do Popradu. Po zastavení v Liptovskej Teplej bude na výletníkov čakať liečivá voda kúpeľov Lúčky.

Mimoriadna jazda vlakom je pripravená v spolupráci so ZSSK a ŽSR. Klub zároveň dáva do pozornosti aj plánovanú jazdu S Cecaňou do Hoštic u Volyně, ktorá sa bude konať 20. – 22. augusta. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke združenia.