Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Historik S. Mičev potvrdil kandidatúru na šéfa Banskobystrického kraja

Na snímke generálny riaditeľ Múzea SNP, historik a mestský poslanec Stanislav Mičev oznamuje, že sa chce v jesenných voľbách do samosprávnych krajov uchádzať o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici 4. apríla 2017. Foto: TASR - Branislav Račko

Úradu BBSK a kraju, ktorý je dnes v izolácii a nikto s ním nechce komunikovať ani zo zahraničia, mieni prinavrátiť otvorenú komunikáciu, osobnú zodpovednosť, odbornosť a širokú spoluprácu.

Banská Bystrica 4. apríla (TASR) – Ospravedlnením všetkým voličom Mariana Kotlebu, ktorý je v súčasnosti predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), za to, že pred štyrmi rokmi nevideli inú alternatívu a boli nútení ho voliť, začal dnes tlačovú konferenciu generálny riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici, historik Stanislav Mičev. Oficiálne oznámil, že sa bude uchádzať o post šéfa BBSK v tohtoročných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC).

"Títo voliči nie sú fašisti, ale sklamaní ľudia, ktorí stratili dôveru v politikov," povedal Mičev. "Vstupujem na pôdu, kde nie som celkom doma, ale chcem tam byť doma." Ako zdôraznil, do volieb VÚC ide ako nestranícky kandidát, závislý iba na voličoch a ponúka im alternatívu v podobe slušnej a poctivej politiky. Úradu BBSK a kraju, ktorý je dnes v izolácii a nikto s ním nechce komunikovať ani zo zahraničia, mieni prinavrátiť otvorenú komunikáciu, osobnú zodpovednosť, odbornosť a širokú spoluprácu.



Mičev si dnešný deň na oznámenie kandidatúry nevybral náhodou. Dátum 4. apríl sa v našich dejinách spája s oslobodením Bratislavy a Liptovského Mikuláša v roku 1945 spod nemeckej okupácie. V tento deň pred 11 rokmi sa Mičev stal aj generálnym riaditeľom Múzea SNP a za ten čas, ako tvrdí, sa z tohto kultúrneho "podniku" s 89 zamestnancami stala rešpektovaná medzinárodná, technologicky rozvinutá vzdelávacia inštitúcia, ktorá zviditeľnila mesto pod Urpínom a celý kraj. Kandidatúru navyše oznámil v Národnom dome, kde sa počas SNP udiali najdôležitejšie rozhovory a stretnutia.



"Som profesionálny historik a zaoberám sa dejinami druhej svetovej vojny. Nemôžem dopustiť, aby sa dejiny SNP skresľovali a aby ľudia nemali pravdivé informácie o tom, čo sa tu pred viac ako 70 rokmi dialo. Nemôžem sa stotožniť s tým, ako niektorí ľudia s extrémistickými názormi túto etapu našich dejín spochybňujú," zdôraznil historik.

Jeho prioritami je skvalitnenie dopravnej siete v kraji, vytváranie pracovných príležitostí a tým zastavenie odchodu obyvateľov kraja ako aj dostupná, kvalitná zdravotná starostlivosť.

"Župa má viacero možností, ako lekárov priblížiť k ľuďom. Od podmienok na nábor a stabilizáciu zdravotných služieb po prehodnotenie redukcie pohotovostných lekárskych služieb," konštatoval Mičev.

Ak by uspel, vzdá sa funkcie generálneho riaditeľa Múzea SNP a miesto mestského poslanca by zastával iba do konca volebného obdobia.



Na financovanie kampane si vzal pôžičku 20.000 eur a spolieha sa výlučne na dary fyzických osôb. Odmieta financovanie zo strany politických strán a právnických osôb. Podľa neho príjmy a výdavky bude možné sledovať na transparentnom účte.

Mičev na dnešnej tlačovej besede ponúkol k nahliadnutiu svoje majetkové priznanie a ukázal tiež svoje lustračné osvedčenie spred niekoľkých rokov, a to v súvislosti s informáciami, že sa jeho meno objavilo na zoznamoch ŠtB.

"Nemám čo skrývať, ani sa za čo hanbiť. Ba práve naopak. O post predsedu samosprávneho kraja sa uchádzam ako človek s konkrétnymi skúsenosťami a výsledkami z verejného sektora. Narodil som sa v tomto kraji, žijem tu a poznám ho," dodal Mičev. Do volieb ide pod názvom: SOM za nový Život pre Kraj!