Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Historik: Pri skúmaní Nežnej revolúcie je dôležité dianie v regiónoch

Ilustračná snímka z novembra 1989 Foto: TASR/Alexander Buzinkay

Nežná revolúcia je podľa Jašeka stále predmetom intenzívneho historického výskumu. Pripomenul, že z pohľadu histórie ubehla ešte veľmi krátka doba.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Pri skúmaní udalostí Nežnej revolúcie je dôležitým rozmerom regionálny aspekt. Ide o jednu z mála udalostí v slovenských dejinách, ktorá mala celonárodný charakter. V každom regióne dochádzalo k špecifickým udalostiam. Uviedol to historik Ústavu pamäti národa (ÚPN) Peter Jašek.

Pripomenul, že len veľmi málo udalostí v moderných slovenských dejinách bolo v pravom zmysle slova celonárodnými tak ako udalosti Nežnej revolúcie. "Každé väčšie mesto malo svoj November, svoju Nežnú revolúciu, svojich tribúnov a svoje starosti, ktoré v novembri 1989 riešili," skonštatoval historik. Víta, že aj na tejto úrovni sa odkryli mnohé dokumenty a zaujímavé príbehy.

Nežná revolúcia je podľa Jašeka stále predmetom intenzívneho historického výskumu. Pripomenul, že z pohľadu histórie ubehla ešte veľmi krátka doba. "Sprístupňujú sa nové pramene, máme k dispozícii svedectvá, materiály z osobných archívov ľudí. Stále dopĺňame naše poznanie," dodal s tým, že doteraz sa veľmi nediskutovalo o fungovaní komunistickej strany v novembri 1989, ako ani o úlohe kresťanského disentu.

Chýba tiež celkové vedecké spracovanie tejto problematiky. "Zatiaľ je naše poznanie ohraničené, vychádzame často najmä z pamätníkov udalostí, vychádzame z toho, ako si spomínajú na november 1989. Množstvo novosprístupneného materiálu, ktorý sa stále sprístupňuje, bude treba ešte vedecky spracovať a vyhodnotiť," priblížil historik. Výzvou do budúcna je podľa neho spísanie vedeckej monografie o Nežnej revolúcii na Slovensku.