Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hladina Dunaja a Moravy na území Bratislavy stále stúpa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa mesta zatiaľ táto úroveň hladiny nepredstavuje vážne riziko záplav zastavaných území v Bratislave.

Bratislava 18. júla (TASR) - Hladina riek Dunaj a Morava na území Bratislavy naďalej stúpa. Hladina by mala podľa meteorológov kulminovať v pondelok (19.7.) v skorých ranných hodinách na úrovni zhruba 700 centimetrov na Dunaji. TASR o tom v nedeľu informovala hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Podľa mesta zatiaľ táto úroveň hladiny nepredstavuje vážne riziko záplav zastavaných území v Bratislave. "Situáciu ale dôsledne monitorujeme spolu so Slovenským vodohospodárskym podnikom a Hasičským a záchranným zborom, ktoré v prípade potreby zodpovedajú aj za rozmiestňovanie protipovodňových zábran," uviedla Rajčanová s dôvetkom, že o prípadných zmenách hydrologickej predpovede budú informovať.

Doplnila, že súčasná hladina riek aktuálne zaplavuje inundačné územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, ktoré sú zároveň aj významnými liahniskami komárov. Počas nasledujúceho týždňa bude preto mesto podľa slov hovorkyne vykonávať rozsiahle zásahy larvicídom BTI, aby sa minimalizovalo kalamitné liahnutie záplavových komárov.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v nedeľu neskoro večer ubezpečil, že sleduje prívalovú vlnu na Dunaji. "Situácia na vodnom toku Dunaja je pre toto obdobie bežná, a preto niet dôvodu na paniku. V rámci ochrany hlavného mesta sa SVP riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau, ktorá umožňuje prípravu aktivít na tri dni vopred," informoval hovorca vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Poukázal na to, že hoci hladina rieky Dunaj sa bude prudko zvyšovať, tento stav nebude trvať dlho a už počas utorka (20.7.) sa hladina bude stabilizovať. "Na porovnanie, v roku 2013, keď bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, hladina Dunaja v Devíne dosiahla 974 a v Bratislave 1032 centimetrov. Vtedy bol prietok veľtoku v Bratislave na úrovni 10.645 metrov kubických za sekundu," priblížil.

Dodal, že štátny podnik Vodohospodárska výstavba začal tvoriť rezervu ako predbežné opatrenie a prepúšťa vyššie prietoky do starého koryta Dunaja. Aktuálne do starého koryta Dunaja prepúšťa 900 metrov kubických za sekundu, pričom bežný prietok je 400 až 600 metrov kubických za sekundu.