Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Voda pri sútoku Dunaja a Moravy zaplavila časť Slovanského nábrežia

Na snímke oceľové mostíky a laná, o ktoré sú pripútané lode k brehu sú zaťažené haluzami a kmeňmi stromov, ktoré priniesla voda v Petržalke v Bratislave 19. júla 2021. Foto: TASR Miroslav Košírer

Mesto Bratislava v nedeľu (18. 7.) avizovalo, že hladina Dunaja bude v pondelok ráno kulminovať okolo siedmich metrov.

Bratislava 19. júla (TASR) - Voda pri sútoku Dunaja a Moravy zaplavila časť Slovanského nábrežia pod hradom Devín v Bratislave. Zaplavený je aj pamätník Brána slobody i niektoré úseky cyklotrasy do bratislavskej Devínskej Novej Vsi. V bratislavskej Petržalke hlásia zaplavený podchod pri Ekonomickej univerzite. Dôvodom je stúpajúca hladina rieky Dunaj po výdatných dažďoch v Rakúsku a Nemecku.

Na snímke vysoká hladina spodnej vody spôsobila zatopenie podchodu pri Ekonomickej univerzite v Petržalke v Bratislave 19. júla 2021.
Foto: TASR Miroslav Košírer


Zástupca starostky Devína Igor Prieložný pre TASR priblížil, že voda zaliala nábrežie tak, že sa už nedá prejsť okolo hradu Devín. Pod vodou je podľa neho aj časť cyklotrasy pri Morave, ktorá spája bratislavské mestské časti Devín a Devínsku Novú Ves. "Je to však ešte stále v takom stave, ktorý je bežný pri zvýšených hladinách rieky. Hrozba je z môjho pohľadu ešte ďaleko," povedal.

V Devíne sú vždy v pozore po silných dažďoch na území Česka, ale zároveň i Rakúska a Nemecka. "Vtedy vieme, že sa blíži kvantum vody. Tým, že v Česku momentálne neprší a v Rakúsku i Nemecku to už prestalo, tak to už len stúpne a skulminuje," spresnil. V Devíne sú podľa Prieložného zvyknutí, že občas hladina riek takto stúpne. Priznáva však, že tam už dávno takáto vysoká voda nebola. "Chýbajú však ešte tri-štyri metre, aby to dosiahlo úroveň povodne z roku 2013," poznamenal. Situáciu, ako tvrdí, v mestskej časti monitoruje aj Slovenský vodohospodársky podnik.

Bratislavská Petržalka na sociálnej sieti informuje, že od rána dostáva od obyvateľov viacero upozornení na problémy spojené so stúpajúcou hladinou Dunaja. Mestská časť napríklad eviduje podzemnou vodou zaplavený podchod pri Ekonomickej univerzite. "V spolupráci so záchrannými zložkami situáciu v celej Petržalke monitorujeme. Zatiaľ môžeme konštatovať, že väčšie riziko nehrozí," uviedla petržalská samospráva.

Starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír na sociálnej sieti priblížil, že aktuálna situácia na rieke Morava predstavuje mierne stúpanie hladiny. "Predpokladáme, že Morava dosiahne 2. stupeň povodňovej aktivity, avšak počas pondelka by mala kulminovať. Hydrometeorológovia predpokladajú vzostup hladiny ešte asi o 0,5 metra a následne by sa mala hladina stabilizovať a začať klesať," uviedol. Obyvateľov ubezpečil, že situácia je monitorovaná. "V Devíne sa už inštalujú preventívne protipovodňové zábrany. U nás je situácia relatívne pokojná. Na pravidelnej báze ju vyhodnocujeme s príslušnými orgánmi. V prípade potreby je naša mestská časť pripravená zasiahnuť a pomôcť," uviedol. Verejnosť zároveň vyzval, aby sa momentálne zbytočne nezdržiavala v blízkosti rozvodnených riek.

Výška hladiny Dunaja v Bratislave krátko predpoludním dosahovala 716 centimetrov. V Devíne bola na úrovni 673 centimetrov. Kulmináciu očakávajú hydrológovia v pondelkových popoludňajších, respektíve večerných hodinách, v Devíne na úrovni 735 a v Bratislave vo výške 770 centimetrov. Zvýšená hladina Dunaja spätne vzdúva hladinu na Morave. V Devínskej Novej Vsi bola krátko predpoludním na úrovni 537 centimetrov.


Hladina Dunaja stúpla takmer k siedmim metrom



Hladina Dunaja v Bratislave dosiahla o 6.00 h ráno výšku 696 centimetrov. Výška vodnej hladiny predstavuje prekročenie prvého stupňa povodňovej aktivity, hydrologická výstraha však vyhlásená nie je. Vyplýva to z údajov na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).



Mesto Bratislava v nedeľu (18. 7.) avizovalo, že hladina Dunaja bude v pondelok ráno kulminovať okolo siedmich metrov. Samospráva situáciu spolu so Slovenským vodohospodárskym podnikom a Hasičským a záchranným zborom monitoruje. "Vzhľadom na to, že aktuálne sú zaplavované inundačné územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, ktoré sú zároveň aj významnými liahniskami komárov, mesto bude počas aktuálneho týždňa vykonávať rozsiahle zásahy larvicídom BTI, aby sa minimalizovalo kalamitné liahnutie záplavových komárov," informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v nedeľu neskoro večer ubezpečil, že sleduje prívalovú vlnu na Dunaji. "Situácia na vodnom toku Dunaja je pre toto obdobie bežná, a preto niet dôvodu na paniku. V rámci ochrany hlavného mesta sa SVP riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau, ktorá umožňuje prípravu aktivít na tri dni vopred," informoval hovorca vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Poukázal na to, že hoci hladina rieky Dunaj sa bude prudko zvyšovať, tento stav nebude trvať dlho a už počas utorka (20. 7.) sa hladina bude stabilizovať.


V okrese Trebišov hrozí prívalová povodeň




V okrese Trebišov hrozia prívalové povodne. V hydrologickej výstrahe prvého stupňa, ktorá platí do 18.00 h, o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch, možný je aj výskyt sprievodných povodňových javov mimo nich," uviedli hydrológovia.

V južnej časti stredného a východného Slovenska je potrebné v priebehu pondelka rátať s búrkami, sprevádzanými lejakom a nárazovým vetrom. Výstraha SHMÚ platí od 10.00 do 18.00 h.

Búrky spôsobili komplikácie aj v nedeľu (18. 7.), najmä problémy na cestách i škody na majetku. Udalosti si vyžiadali 114 výjazdov hasičov.