Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Dunaj aj Morava stúpajú, v Devíne vyhlásili krízovú situáciu

Na snímke stavanie protipovodňových bariér v bratislavskom Devíne 2. júna 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Vplyvom zrážok v povodí Dunaja, najmä v alpskej oblasti, bol výrazný vzostup vodných hladín v Nemecku aj v Rakúsku.

Bratislava 2. júna (TASR) - V bratislavskom Devíne vyhlásili pre stúpajúce hladiny riek Dunaja a Moravy krízovú situáciu. Pod Devínom a pri Botanickej záhrade na Karloveskom ramene Dunaja osadili protipovodňové zábrany.

"V Devíne je krízová situácia, stav tomu nasvedčuje," opísala starostka mestskej časti Bratislavy-Devín Ľubica Kolková. Oficiálne ale za Bratislavu vyhlásená nie je, keďže takýto stav je len v jednej mestskej časti, nie v dvoch. Voda podľa starostky naďalej stúpa.

Hladiny ďalej stúpajú

Hladiny riek Dunaj a Morava naďalej stúpajú. Na niektorých miestach dosahujú úroveň zodpovedajúcu prvému stupňu povodňovej aktivity. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

V stanici Bratislava dosahuje hladina toku Dunaj 699 cm, v stanici Medveďov hladina vystúpila na 663 cm. Hladina toku Morava dosahuje v stanici Devínska Nová ves 537 cm.

Okresom pozdĺž Dunaja hrozia povodne. SHMÚ pre ne vydal výstrahu druhého stupňa pred povodňami z trvalých dažďov. Platí pre Bratislavu, Senec, Dunajskú Stredu, Komárno a juh Nových Zámkov.

Vodohospodársky podnik robí tieto preventívne opatrenia, aby zabránil prípadným škodám. Okrem Devína a Karloveského ramena má osádzať zábrany aj na Slovanskom nábreží. Urobí tak v pondelok 3. júna. Podľa hovorcu podniku Ľubomíra Krna má hladina Dunaja stúpať aj v priebehu najbližších hodín. Môže nastať prvý, druhý prípadne až tretí stupeň povodňovej aktivity.





Vodné dielo Gabčíkovo funguje v normálnom pracovnom režime

Napriek tomu, že situácia na Dunaji zatiaľ nie je dramatická, pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku š.p. (SVP) sú v plnej pohotovosti a pripravujú sa na predpokladaný príchod výrazných povodňových prietokov, prípadne aj povodňových stavov. Vodné dielo Gabčíkovo funguje dnes v normálnom pracovnom režime. Je predpoklad, že po avizovanom výraznom zvýšení povodňových prítokov a dosiahnutia 2. stupňa povodňových aktivít požiada SVP štátnu plavebnú správu o dočasné zastavenie plavby. Informoval TASR hovorca SVP Ľubomír Krno.

" Naši pracovníci začali dnes zo skladov presúvať a stavať mobilné hradenia pri Devíne, ale pracuje sa už aj pri Botanickej záhrade v Bratislave," priblížil Krno s tým, že v pondelok (3.6.) mobilné zátarasy postavia aj na Slovanskom nábreží pri Devíne.

Keď prívalová vlna zasiahne oblasť Devína, tá prechádza po celom úseku Dunaja až do Štúrova, uviedol. "Ak dostaneme signál z nemeckého mesta Passau vieme, že zvýšená hladina rieky zasiahne celé naše územie," konštatoval Krno. Dodal, že je vysoký predpoklad dosiahnutia a prekročenia hodnôt zodpovedajúcich 2. a 3. stupňom povodňovej aktivity, a to na celom úseku Dunaja v SR.

"Všetko záleží na vývoji počasia. Našťastie rieka Morava neprináša nadmerné množstvo vody," ozrejmil hovorca. Pripomenul, že Vodné dielo Gabčíkovo funguje v normálnom pracovnom režime, ale kompa na prívodnom kanáli je medzi Vojkou nad Dunajom a Kyselicou už niekoľko dní pre zvýšenú hladinu vody odstavená. Ak sa situácia nezlepší, pravdepodobne mobilné hradenie sa bude budovať aj pri Štúrove, kde sú podmienky stavania taktiež možné.

Ako hovorca vysvetlil, mobilné hradenia sú navŕšenia povodňových múrov, ktoré sa vybudovali v rámci najväčšej investičnej akcie SVP v posledných rokov v rámci vybudovania povodňovej ochrany v Bratislave. Výstavba sa realizovala z európskych fondov v rokoch 2005 až 2010.

Slovenský hydrometeorologický ústav už v piatok (31. 5.) informoval o predpokladanom výraznom vzostupe vodných hladín na Dunaji. Vplyvom zrážok v povodí Dunaja, najmä v alpskej oblasti, bol výrazný vzostup vodných hladín v Nemecku aj v Rakúsku. Hladina Dunaja v bratislavskom Devíne a v Bratislave stúpla od piatka do soboty (1. 6.) o 260 cm.