Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hlas občianskych organizácií oceňuje programové vyhlásenie vlády

Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) drží v ruke programové vyhlásenie vlády SR a predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) počas tlačovej konferencie po 12. rokovaní vlády SR v Bratislave 19. apríla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrhy platformy, ktoré sa objavili v PVV, sú napríklad dôraz na budovanie občianskej spoločnosti ako jedného z pilierov demokracie

Bratislava 30. apríla (TASR) - Platforma Hlas občianskych organizácií oceňuje, že programové vyhlásenie vlády (PVV), ktoré vo štvrtok schválil parlament, obsahuje viacero z jej odporúčaní. TASR o tom informovala členka výkonného výboru platformy Hlas občianskych organizácií Ivana Kohutková.

"Oceňujeme, že si vláda osvojila viacero významných odporúčaní z nášho Návrhu verejných politík, a veríme, že ich bude aktívne napĺňať. Každodenný prínos občianskych organizácií a iniciatív pre našu spoločnosť sa v čase pandémie ešte zintenzívnil, čo len potvrdzuje dôležitosť existencie dobre fungujúcej občianskej spoločnosti," uviedli zástupcovia a zástupkyne platformy.

Návrhy platformy, ktoré sa objavili v PVV, sú napríklad dôraz na budovanie občianskej spoločnosti ako jedného z pilierov demokracie a uznanie prínosu servisných aj advokačných aktivít; spolupráca s občianskym sektorom, ktorá vychádza z princípov partnerstva, rovnocennosti, transparentnosti a efektívnosti; prihlásenie sa k základným princípom otvoreného vládnutia; posilnenie systémového financovania mimovládnych organizácií; zachovanie systému asignácie 2 % z dane fyzických aj právnických osôb či podpora a rozvoj dobrovoľníctva a darcovstva.

"Programové vyhlásenie vlády, ktoré dnes schválil parlament, nám dáva nádej, že občianska spoločnosť bude v najbližších štyroch rokoch vnímaná ako partner a na Slovensku dôjde k jej pozitívnemu rozvoju. Naše aktivity môžeme a budeme naďalej vykonávať oveľa intenzívnejšie, keď budeme cítiť podporu aj od vlády," dodali zástupcovia a zástupkyne platformy.