Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Hlas považuje presun systému S-300 za ohrozenie obranyschopnosti SR

Na Peter Pellegrini, foto z archívu. Foto: TASR Pavol Zachar

Je podľa strany Hlas-SD je zrejmé, že rozmiestnené systémy Patriot plnohodnotne nenahrádzajú systém S-300.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Mimoparlamentný Hlas-SD považuje presun systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu za ohrozenie obranyschopnosti Slovenska. Vyzývajú ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO), aby tento krok vysvetlil. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Presun techniky je podľa Hlasu podvodom súčasnej vlády SR na svojich občanoch. Strana pripomína slová ministra obrany o tom, že S-300 bude vyradený z výzbroje Ozbrojených síl SR iba vtedy, ak bude zaň zabezpečená adekvátna náhrada. "Tento sľub sa zatiaľ nepodarilo naplniť a sám minister Naď nedávno hovoril o časovom horizonte niekoľkých mesiacov až rokov," poukázala strana.

Je podľa nej zrejmé, že rozmiestnené systémy Patriot plnohodnotne nenahrádzajú systém S-300.

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Potvrdil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Vyhlásil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov.