Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Hlas-SD a KDH kritizujú, že pre dovolenku Palkoviča sa nerieši sektor

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

László Sólymos z mimoparlamentnej strany Aliancia zase očakáva, že Palkovič s Hegerom preveria vyhodnotenie výzvy z plánu obnovy na rekonštrukciu nemocníc.

Bratislava 8. marca (TASR) - Mimoparlamentná strana Hlas-SD a KDH kritizujú odklad riešenia krízy v zdravotníctve pre dovolenku budúceho štátneho tajomníka Michala Palkoviča v Mexiku. Ten podotkol, že ide o dlhodobo plánovanú expedičnú cestu. Tiež, že v čase, keď sa dozvedel o vymenovaní do funkcie, už bol mimo Slovenska.

"Dnes mal byť menovaný za nového štátneho tajomníka doktor Palkovič, ktorý mal urgentne začať riešiť kritickú situáciu v našom zdravotníctve (...). Nie je tu, lebo je na dovolenke v Mexiku," skonštatoval podpredseda Hlasu-SD Richard Raši. Kritizuje aj dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorý aktuálne riadi aj rezort zdravotníctva, že situáciu nerieši a namiesto toho sa venuje politickej kampani. Vyzval preto prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby mu odobrala poverenie a vymenovala úradnícku vládu.

Bývalý štátny tajomník rezortu Peter Stachura z KDH neverí, že sa v súčasnej situácii v sektore odkladá krízový plán. "Znepokojujú ma správy, že krízový tím nezačína pracovať na ministerstve zdravotníctva okamžite a že Slovensko je odkázané na štart krízového plánu, až keď sa vráti budúci štátny tajomník z dovolenky v Mexiku," povedal na videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Žiada Hegera, aby s krízovým plánom začal okamžite. Zdôraznil, že termíny "horia" a financie z plánu obnovy sú ohrozené.

"O rozhodnutí predsedu vlády a zastupujúceho ministra zdravotníctva Eduarda Hegera vymenovať ma do funkcie štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva som sa dozvedel, až keď som bol mimo Slovenska," reagoval Palkovič na sociálnej sieti s tým, že vrátiť sa má 14. marca a dovtedy je zamestnancom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). "O čom je premiér informovaný a akceptoval to," dodal.

László Sólymos z mimoparlamentnej strany Aliancia zase očakáva, že Palkovič s Hegerom preveria vyhodnotenie výzvy z plánu obnovy na rekonštrukciu nemocníc. Zaujíma ho, či pri posudzovaní podaných projektov "všetko prebehlo s kostolným poriadkom". "Dlhé mesiace sa pýtame, čo bude s nemocnicami v južných okresoch. Svoju nespokojnosť prostredníctvom petície za záchranu nemocníc v Kráľovskom Chlmci, Rimavskej Sobote, Komárne alebo vo Veľkom Krtíši vyjadrili aj ľudia. Uspokojivú odpoveď nedostali ani vtedy, ani teraz, po rozdelení vyše 200 miliónov eur," skonštatoval.

Palkovič nahradí od utorka (14. 3.) vo funkcii Róberta Babeľu, v stredu o tom rozhodla vláda. Zmenu už minulý týždeň avizoval Heger. Palkovič bude na čele krízového manažmentu, ktorý bude viesť rezort zdravotníctva.