Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Hlas-SD a PS kritizujú meškanie výstavby nemocnice na Rázsochách

Na snímke z dronu plocha po zbúranej stavbe nemocnice Rázsochy. Bratislava, 24. apríla 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Raši podotkol, že výstavba nemocnice sa môže okrem omeškania aj predražiť. V tejto súvislosti upozornil na zvýšenie celkovej plochy o polovicu.

Bratislava 25. januára (TASR) - Mimoparlamentné strany Hlas-SD a Progresívne Slovensko (PS) kritizujú meškanie výstavby nemocnice na bratislavských Rázsochách. Upozorňujú, že Slovensko preto môže prísť o investície v rámci plánu obnovy. Reagovali tak na návrh krízových opatrení pre projekty v zdravotníctve z plánu obnovy z dielne Úradu vlády SR.

"Projektový tím pracuje voči verejnosti s iným harmonogramom, ako je zmluvne dohodnutý s dodávateľom projektovej dokumentácie," skonštatoval člen zdravotníckeho parlamentného výboru a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši. V tejto súvislosti upozornil okrem iného aj na poddimenzovanie projektového tímu.

Raši podotkol, že výstavba nemocnice sa môže okrem omeškania aj predražiť. V tejto súvislosti upozornil na zvýšenie celkovej plochy o polovicu. Skritizoval prístup dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). "Heger s Lengvarským musia niesť zodpovednosť za fatálne zlyhania v zdravotníctve," doplnil.

Na meškanie projektu upozornilo i Progresívne Slovensko. "Vláda sa pred šiestimi mesiacmi zaviazala postaviť iba hrubú stavbu nemocnice na Rázsochách. Nezaviazala sa dokonca ani poskytnúť financie na skolaudovanú budovu. Napriek tomu sa dozvedáme, že s prípravou plánu mešká už štvrť roka," vyhlásil Oskar Dvořák z hnutia.

V prípade ďalších chybných krokov hrozí podľa neho prepadnutie zdrojov z plánu obnovy. "Žiadame vládu, aby nám jasne povedala, čo sa bude diať so stovkami miliónov z plánu obnovy a s novou univerzitnou nemocnicou v Bratislave. Potrebujeme vedieť, akú zdravotnú starostlivosť budú Rázsochy poskytovať, aké iné štátne nemocnice nahradia a aký bude ich vzťah voči nemocnici Penty na Boroch," dodal.

Krízové opatrenia majú zabezpečiť dosahovanie míľnikov a cieľov, ktoré sú podmienkou na financovanie projektov z plánu obnovy. Lengvarský má o ich plnení vládu informovať raz za mesiac.