Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Smer-SD a Hlas-SD sa nezúčastnia na oficiálnej časti osláv v Múzeu SNP

Na snímke zľava generálny manažér SMERu-SD Marián Saloň, podpredsedovia SMERu-SD Ľuboš Blaha, Richard Takáč, staronový predseda SMERu-SD Robert Fico, podpredsedovia SMERu-SD Erik Kaliňák, Ladislav Kamenický a Juraj Blanár počas tlačovej konferencie po pracovnom sneme strany Smer – sociálna demokracia v Bratislave 18. júla 2020, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlas-SD považuje tento deň za významný medzník v histórii. Po oficiálnej časti programu plánuje strana položiť vence v Múzeu SNP.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Smer-SD a Hlas-SD si pripomenú 77. výročie SNP po svojom. Nezúčastnia sa na oficiálnej časti osláv v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Smer-SD položí vence k Pamätníku obetiam fašizmu v Kremničke. Jeho opoziční kolegovia z Hlasu-SD tak síce urobia v Múzeu SNP, ale až po oficiálnej časti programu, kedy dnu pustia aj verejnosť.

"SNP považujeme za významný medzník v histórii slovenského národa. Zaradili sme sa medzi štáty, ktoré sa postavili proti fašistickému režimu a za cenu strát na životoch sme prispeli k jeho porážke. Dnes, keď evidujeme snahy o prepis a revíziu dejín, považujeme za dôležité formovať historickú pamäť mladších generácií, pretože to je jediná prevencia ako zabrániť návratu režimov, ktorých ideológia je postavená na xenofóbii a rasizme," skonštatoval Hlas-SD. Tvrdí, že sám stojí na protifašistickom pilieri, ktorý vytvára priestor na spoluprácu jej členov hlavne mladšej generácie s veteránmi druhej svetovej vojny a SNP.

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico počas príhovoru pri Pamätníku obetiam fašizmu v Kremničke kritizoval obmedzenie počtu účastníkov na oslavách SNP v Banskej Bystrici a vládnutie súčasnej koalície. "SNP je nielen v našej pamäti, ale aj v našom politickom kalendári zapísané ako najvýznamnejšia udalosť," zdôraznil.