Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlas-SD: Mrzí nás, že ľudia budú čakať na referendum ďalšie mesiace

Na archívnej snímke uprostred predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR – Pavol Zachar

Hlava štátu deklarovala, že v prípade potvrdenia ústavnosti referendum vyhlási tak, aby sa mohlo konať v septembri.

Bratislava 12. mája (TASR) - Mimoparlamentná strana Hlas-SD rešpektuje právo prezidentky Zuzany Čaputovej obrátiť sa na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia NR SR. Stranu mrzí, že ľudia budú musieť čakať na referendum ešte ďalšie mesiace. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"Sme presvedčení, že vyjadrenie vôle ľudí v referende je plne v súlade s ústavou a zásadami demokratického a právneho štátu. Na druhej strane, každý mesiac tejto vlády škodí Slovensku a mrzí nás, že ľudia na možnosť prejaviť svoj názor v referende budú musieť ďalšie mesiace čakať," vyhlásil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Prezidentka považuje podľa svojich slov za správne vyriešiť všetky sporné otázky ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani jeho výsledok. Hlava štátu deklarovala, že v prípade potvrdenia ústavnosti referendum vyhlási tak, aby sa mohlo konať v septembri. Na ÚS sa prezidentka obráti vo štvrtok (13. 5.), ten bude mať na posúdenie 60 dní.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585.000 ľudí. Iniciovali ju Hlas-SD, Smer-SD, pridala sa SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.