Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Hlas-SD navrhuje štyri riešenia, ako odstraňovať čierne skládky v SR

Na snímke Michal Kaliňák. Foto: TASR - Lukáš Mužla

V praxi by to malo fungovať tak, že čierne skládky by vyčistili poberatelia sociálnych dávok a ľudia bez práce, čo by bolo v réžii ministerstva práce.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Mimoparlamentný Hlas-SD prichádza s návrhom štyroch riešení, ktoré majú pomôcť s odstraňovaním čiernych skládok na Slovensku. Tých je podľa strany údajne viac ako 11.000. Okrem samotného odstraňovania zdôrazňuje aj nevyhnutnosť takýmto skládkam predchádzať. Predstavitelia strany o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii.

"Navrhujeme riešenia, ktoré sú užitočné, udržateľné, potrebné a nevyhnutné. Štyri princípy znamenajú, že nezamestnaní vyčistia, štát zaplatí, samospráva preinvestuje a úrady skontrolujú," skonštatoval Michal Kaliňák.

V praxi by to malo fungovať tak, že čierne skládky by vyčistili poberatelia sociálnych dávok a ľudia bez práce, čo by bolo v réžii ministerstva práce. Následne by envirorezort uhradil uloženie tohto odpadu na skládkach s tým, že by sa tento odpad nepočítal samosprávam do celkového percenta separácie.

Takto vyčistené pozemky by sa mohli zároveň revitalizovať, projektové výzvy by spustilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR i Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Kontrolu a monitorovanie pozemkov by zabezpečovali okresné úrady a Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Pozemky v intraviláne miest a obcí, o ktoré sa nemôže starať štátny podnik, by mali byť presunuté na samosprávy.

Strana pripomína, že v minulosti boli vyhlásené výzvy na čistenie Slovenska, do ktorých sa zapojilo viac ako 200 samospráv. Takéto environmentálne aktivity fungovali len krátko, čo malo, ako tvrdí, za následok nárast počtu čiernych skládok. Hlas zdôrazňuje aj nutnosť prevencie a predchádzanie vzniku čiernych skládok. Dôležitú úlohu v tomto zohráva dostupnosť zberných dvorov i environmentálna výchova.

Nelegálne skládky a ich odstraňovanie sú podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR záležitosťou oddelení starostlivosti o životné prostredie na úrovni okresov v gescii Ministerstva vnútra (MV) SR. "Tieto oddelenia sa práve za Roberta Kaliňáka presunuli z rezortu životného prostredia na rezort vnútra, a tak MV prevzalo kontrolu aj nad financovaním odstraňovania týchto skládok," reagovalo oddelenie komunikácie MŽP.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj súhlasí s tým, že súčasný systém nie je dobrý. Riešenie by podľa neho priniesla zásadná reforma kompetencií medzi MV a MŽP, čo už niekoľko rokov aj sám presadzuje. Rezort životného prostredia má podľa neho síce sekciu odpadového hospodárstva a inšpekciu v teréne, ale nemá pod sebou oddelenia okresných úradov zodpovedné za životné prostredie. "Zatiaľ som nenašiel pochopenie na prenos kompetencií, a tak zle nastavený systém naďalej prenáša nepríjemnú zodpovednosť za nelegálne skládky na samosprávy," poznamenal Budaj.