Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hlas-SD nepodporuje dohodu o obrannej spolupráci s USA

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súčasnej napätej zahraničnopolitickej, ale aj vnútropolitickej situácii je podľa Hlasu veľmi dôležité, aby každá zmluva bola podrobená dôslednej verejnej diskusii.

Bratislava 5. januára (TASR) - Mimoparlamentná strana Hlas-SD nemôže podporiť návrh dohody o obrannej spolupráci s USA vzhľadom na vážne pochybnosti, či zmluva nenarušuje suverenitu SR i zásadné právne výhrady Generálnej prokuratúry SR. Vyhlásil to líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini. TASR o tom informovala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Prijímanie akýchkoľvek medzinárodných záväzkov SR v oblasti bezpečnosti a obrany musí byť podľa Hlasu plne v súlade s ústavou a právnym poriadkom. "Nesmie byť pritom narušená územná celistvosť a zvrchovanosť Slovenskej republiky a nesmie byť vytvorená možnosť na rozmiestňovanie cudzích ozbrojených síl a zbraňových systémov na území Slovenskej republiky bez predchádzajúceho súhlasu jej ústavných orgánov. Takto som vždy postupoval ako predseda vlády a takto budem postupovať aj naďalej," vyhlásil Pellegrini.

V súčasnej napätej zahraničnopolitickej, ale aj vnútropolitickej situácii je podľa Hlasu veľmi dôležité, aby každá zmluva bola podrobená dôslednej verejnej diskusii. Má sa tak predísť prijímaniu záväzkov, ktoré budú v rozpore s väčšinovými postojmi obyvateľstva a relevantnými stanoviskami štátnych inštitúcií.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA (DCA) by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) pri predstavení dohody zdôraznil, že ide o štandardnú medzinárodnú dohodu. Deklaroval, že dokument plne rešpektuje suverenitu SR. V prvej vlne má dohoda umožniť čerpať približne 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá bude postavená, bude majetkom SR.